I en samtale med YouTuberen, Stephen Gardner, med 1,84 millioner abonnenter, avslører oberst Douglas MacGregor hvordan Russland intensiverer sitt militære forsvar gjennom utviklingen av hypersoniske våpen, inkludert det beryktede Oreshnik-missilet.
Diskusjonen berører også de politiske og strategiske implikasjonene av USAs militære støtte til Ukraina.
Som mange kjenner til, er oberst MacGregor en annerkjent militæranalytiker og en veteran, som kommanderte amerikanske Abrams stridsvogner under USAs krig mot Irak i 2003.
På slutten av Donald Trumps første periode var han også en militær-rådgiver som prøvde å avslutte den amerikanske krigen i Afghanistan. I dag er han administrerende direktør for Our Country, Our Choice.
Hypersonisk våpenkappløp
MacGregor beskriver Oreshnik-missilet som en milepæl i Russlands militære arsenal, med kapasitet til å gjennomføre presise og nesten ustoppelige angrep. Ifølge MacGregor kan dette endre balansen i konflikten mellom Russland og Ukraina. Han uttrykte bekymring for at president Joe Bidens tillatelse til å bruke amerikanske våpen mot mål dypt inne i Russland, kan eskalere konflikten ytterligere.
– “Vi ser en situasjon der begge sider nå har potensiale til å eskalere til en krise som kan trekke flere land inn i konflikten,” sa MacGregor. “Dette handler ikke bare om Ukraina, men om en større geopolitisk dynamikk.”
Strategiske implikasjoner for USA
Med presidentvalget bak seg og Donald Trump som påtroppende president, stilles spørsmål om hvorvidt USA vil fortsette å finansiere Ukrainas militære innsats. Biden-administrasjonen har bedt om ytterligere 24 milliarder dollar i bistand, men Trumps administrasjon har tidligere uttrykt skepsis til krigføringen.
MacGregor advarte om at den nåværende strategien kan skade USAs globale posisjon.
– “Vi risikerer å bli trukket dypere inn i en konflikt som kan spre seg. USA må revurdere sin rolle her,” uttalte han.
Russlands militære opptrapping
Et annet alarmerende trekk er Russlands beslutning om å stenge luftrommet rundt sine militære installasjoner. MacGregor antydet at dette kan være et forsøk på å beskytte kritisk infrastruktur mot angrep, inkludert mulig bruk av atomvåpen som et avskrekkingsmiddel.
Veien videre
Avslutningsvis diskuterte MacGregor hvordan de geopolitiske spenningene mellom USA, Russland, og andre aktører som Kina og Iran kan utvikle seg. Han mener at forsøk på megling, inkludert Bidens påståtte rolle i våpenhvilen mellom Hezbollah og Israel, viser hvor kompleks verdenssituasjonen er.
– “Dette er ikke tiden for hastige beslutninger,” sa McGregor. “Vi trenger lederskap som kan navigere oss gjennom dette farlige terrenget.”
Douglas MacGregor fortsetter å være en av de mest innflytelsesrike stemmene i analyser av global sikkerhet. Hans advarsler om hypersoniske våpen og eskalerende spenninger understreker behovet for forsiktig håndtering av denne skjøre situasjonen.