Arrow of Truth — En unik bok om Bitcoin
Bilde: Fra forlaget

Arrow of Truth — En unik bok om Bitcoin

Rune: Folk vil heller ha 10 behagelige løgner enn 1 ubehagelig sannhet.

En forståelig bok om pengesystemets historie og Bitcoin.

Anne Cecilie intervjuer Rune Østgård, som driver Undoqo Forlag sammen med Mattis Storhaug. Arrow of Truth er bok nr. 3 i forlaget.

Penger og pengesystemet har blitt sett ned på i et sosialistisk land som Norge. Rune mener pengesystemet er det vakreste og mest sosiale nettverket som noen gang har eksistert. Faren er når noen har monopol på systemet, og det ikke lenger er et desentralisert system for frihet.

Rune: Vi har forsøkt å gjøre dette til noe folk har lyst til å lese om, fremfor noe de frykter fordi det føles fremmed. Vi mener selv vi har knekt koden her, og med litt innovativ layout i boka, slik at den blir mer levende for leserne. Dette er noe en 16-åring bør kunne forstå

Boka handler om Bitcoin, og i første del bruker vi aktivt historien som vi vever inn, slik at utviklingen av pengesystemet blir mer forståelig — helt frem til dagens maktsyke samfunn med mindre frihet enn før.

Historisk sett har penger fått folk til å bli kjent med nye folk, og de har måttet samarbeide for å tjene penger. Rune kaller Bitcoin for “Folkets penger”. De tradisjonelle pengene ble etter hvert mer og mer forbundet med statens monopol for å kontrollere pengene, og ikke for den friheten som penger opprinnelig gav.

I dag har det blitt en stor kløft mellom de rikeste, som har god tilgang på penger gjennom å ta opp enorme lån, og de fattige som må jobbe stadig mer. Dette avslutter del 1 av boken.

I andre del kommer Bitcoin inn i bildet som et desentralisert system, som ingen skulle eie eller kunne kontrollere — basert på Open Source programvare. Det er en øvre grense på 21 millioner Bitcoins som skal kunne bli tilgjengelig i markedet noensinne.

“Bitcoin miner” er i praksis en datamaskin med programvare som kontrollerer at de forskjellige transaksjonene er legitime til enhver tid. Disse maskinene får tildelt bitcoin-andeler for å gjøre denne jobben. Nettverket skal i størst mulig grad være selv-overvåkende.

I den tredje verden, hvor det ikke er et velutviklet bankvesen, har de med Bitcoin nå et fungerende betalingssystem som skaper utvikling og kreativitet. I land med mye inflasjon, som spiser opp det de har i lomma eller i banken, har dette blitt veldig viktig.

I Argentina vil Millei ha tilbake den penge-friheten de hadde på begynnelsen av 1800-tallet, og inn i 1900-tallet. På den tiden var Argentina blomstrende og velstående.

Bitcoin er en ny teknologi, og angsten for det nye er veldig vanlig. Sykler var også problematiske da de kom på markedet.

Om man gjør ting for å være god eller ond, avhenger av hvilke insentiver som ligger til grunn i samfunnet. Sosialismen ødela verdisynet i Argentina. Det å lure til seg ting ble vel ansett, fremfor å være ryddig og redelig.

Er pengesystemet sykt og monopolisert, via noen som har ønsker om makt og å grafse til seg, så vil samfunnet rundt også forandre seg. Pengesystemet vårt er derfor med på å forme samfunnet. Vi må ha et pengesystem hvor det lønner seg å være ærlige.

De første som ble trukket mot Bitcoin var nerder, og deretter grådige folk som ville spekulere. Etter hvert blir spekulantene forandret når de ser hvordan dette systemet kan gjøre verden til et bedre sted for alle.

Se videoen, og ikke minst: kjøp boka!

Loading

Siste fra Blog