I Storbritannia pågår det nå en politisk debatt om et foreslått forbud mot søskenbarn-ekteskap.
Dewsbury-parlamentarikeren Iqbal Mohamed, med med muslimsk familie fra Gujurat i India, oppfordret parlamentsmedlemmene til å stemme ned et lovforslag fra Tory-parlamentarikeren Richard Holden, som vil forby folk å gifte seg med sine fettere og kusiner.
Les mer om denne saken og se video hos Independent i saken MP speaks out in Parliament against ban on marrying cousins.
Denne praksisen øker i Storbritannia og andre europeiske land på grunn av innvandring fra andre kulturer, spesielt fra Midtøsten og Pakistan.
Les mer på Uten Filter: Hvor mye koster det pakistanske innavlet norske skattebetalere?, hvor vi kan lese at 41 prosent av alle pakistanere med norsk pass født mellom 1967 og 2010 er barn av foreldre som er søskenbarn.
Mohamed sa at han motsatte seg det foreslåtte forbudet av flere grunner, blant annet at det ville være «umulig å håndheve». Han krevde også at parlamentsmedlemmene skulle respektere «kulturelle forskjeller» og ikke «stigmatisere» minoriteter som inngår slike ordninger.
Han sa at selv om jomfrudomstesting, tvangsekteskap og undertrykkelse av kvinner må «motarbeides til enhver tid», så bør man motarbeide fetter- og kusineekteskap ved hjelp av en frivillig overtalelseskampanje. Mohamed argumenterte for dette:
«Når vi diskuterer dette, bør vi prøve å sette oss inn i situasjonen til dem som kanskje ikke kommer fra samme kultur som oss.» Han fortsatte: «Anslagsvis 35-50 % av alle afrikanske befolkninger sør for Sahara enten foretrekker eller aksepterer søskenbarn-ekteskap, og det er svært vanlig i Midtøsten og Sør-Asia.»
Han la til: «Grunnen til at praksisen er så vanlig, er at vanlige folk ser på inngifte i familien som noe svært positivt, noe som bidrar til å bygge familiebånd og til å gi familiene et tryggere økonomisk fotfeste.»
Parlamentsmedlemmene avviste Mohameds argumenter og godkjente lovforslaget for videre debatt.
Forbudets hovedforkjemper, den tidligere Tory-formannen Richard Holden, sa at forbudet var viktig av en rekke årsaker, blant annet helseskader hos barn, kvinnelig tvang og samfunnsmessig harmoni.
Forbud mot ekteskap mellom søskenbarn har en lang historie i Storbritannia: Den første erkebiskopen av Canterbury innførte på begynnelsen av 800-tallet et forbud mot ekteskap mellom søskenbarn, og på 1000-tallet ble forbudet utvidet til å omfatte søskenbarn i sjette ledd. Loven ble imidlertid opphevet av Henrik VIII i 1540 for å kunne gifte seg med Catherine Howard.
Holden sa at irske reisende i Storbritannia har en høy andel fetter- og kusineekteskap på 20-40 %, og at andelen er høyere blant britiskpakistanere. Holden beskrev det som en «bekymringsfull trend» at antallet har økt de siste årene, og at det nå er høyere enn det var blant deres besteforeldres aldersgruppe. Han sa at helserisikoen for barn født i søskenbarnekteskap er «forklarlig» og velkjent, og at barn av søskenbarn har omtrent dobbelt så høy risiko for å arve en alvorlig sykdom.
Som svar på Mohamads tale sa Toryenes skygge-justisminister Robert Jenrick til avisen Express: «Det er sjokkerende at en parlamentsmedlem forsvarer denne avskyelige praksisen, som er knyttet til fødselsskader og voldelige forhold.» Han sa også: «Vi vet at dette forårsaker enorm skade, særlig i det pakistanske samfunnet.» Han la til: «Denne praksisen hører ikke hjemme i Storbritannia. Det er skammelig at Labour ikke vil utrydde den.»
Tidligere i dag oppfordret Jenrick Labour til å støtte Holdens lovforslag, og kritiserte dem for å være «skammelige» fordi de ikke gjør det. Han sa til Underhuset «Fetter- og kusineekteskap hører ikke hjemme i Storbritannia.
De medisinske bevisene er overveldende.» Han la til: «Det øker risikoen for fødselsdefekter betydelig. Og det moralske argumentet er klart. Vi ser hundrevis av utnyttende ekteskap som ødelegger liv. Ærlig talt burde det ha vært utryddet for lenge siden.»
Labours justisminister Shabana Mahmood sa at regjeringen planlegger å gjennomføre en høring om en reform av ekteskapsloven, og at de vil vurdere saken før de tar offentlig stilling til den.