Den danske regjeringen slår alarm over antallet innvandrere fra «ikke-vestlige» land som gjør krav på uføretrygd. Det sittende regjeringspartiet ser ut til å være klar til å ta grep etter at Dansk Arbejdsgiverforening har lagt frem en rapport som viser at innvandrere fra land som Irak, Libanon og Somalia i langt større grad enn andre nasjonaliteter krever uføretrygd og mottar pensjon.
Arbeidsminister Ane Halsboe-Jørgensen (Socialdemokratene) rapporterte at 12 % av ikke-vestlige utlendinger mottok uførepensjon i 2023, mot 6 % av danskene. Men når man ser på enkelte ikke-vestlige land, er noen av tallene astronomiske, med libanesere og irakere som krever uførepensjon i henholdsvis 41 % og 32 % av tilfellene.
Departementet hennes bekrefter disse tallene, ettersom de «er så drastiske at vi ikke kan ignorere dem», og vil introdusere «en plan for å ordne dette uten å skape unødig bekymring for de mange danskene som er berettiget til uførepensjon.»
Landene som regnes som «vestlige», omfatter alle EUs medlemsland, Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Sveits, Vatikanet, Canada, Storbritannia, USA, Australia og New Zealand.
Troels Lund Poulsen, visestatsminister i Danmark og leder for Venstre (koalisjonspartner til Socialdemokratene), sa til Berlingske at tallene indikerer «en tendens til å godkjenne uføretrygd på mykere grunnlag til disse gruppene», og la til at dette er et «alvorlig» problem, ettersom det ikke kan være «ett sett med regler for innvandrere og et annet for dansker».
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har også nylig oppfordret syrere til å vende hjem etter at Bashar al-Assad ble avsatt. Rundt 35.000 syrere oppholder seg for tiden i Danmark, og mange av dem har ikke permanent oppholdstillatelse. Regjeringen har også kunngjort at de stanser alle individuelle søknader om oppholdstillatelse for syriske statsborgere.
Spørsmålet om pensjon har også vært i mediene av andre grunner i Danmark. I forrige måned ble det rapportert at to av tre muslimer over 50 år førtidspensjonerer seg i Danmark, noe som legger en massiv byrde på landets pensjonssystem.
I en berømt artikkel fra 2021 med tittelen «Hvorfor har danskene vendt seg mot migrasjon?» skrev The Economist at migranter tapper landets velferdssystem.
«I oktober anslo Finansdepartementet i sin årlige rapport at innvandrere fra ikke-vestlige land og deres etterkommere i 2018 tappet de offentlige finansene for netto 31 milliarder kroner (4,9 milliarder dollar), rundt 1,4 % av BNP. Innvandrere fra vestlige land bidro derimot med netto 7 milliarder kroner,» skrev The Economist.
Les mer:
Ikke-vestlige innvandrere står for en tredjedel av voldtektene og voldelige forbrytelser i Danmark