Drap og Muslimske voldtektsgjenger
Bilde fra video: X/Twitter, Keir Starmer

Labour stemte ned Tory-kravet om en ny nasjonal undersøkelse av grooming-gjenger

Avstemning etter opphevet debatt i Underhuset.

Den britiske avisen Daily Mail rapporterer om at Labour-parlamentarikere nylig ned et krav fra de konservative om en ny nasjonal gransking av grooming-gjenger. Med 364 mot 111 stemmer gikk Underhuset imot et krav fra den konservative lederen Kemi Badenoch om en ny gransking av historisk seksuell utnyttelse av barn.

Les mer om grooming hos Uten Filter.

Chris Philp, Torys skyggeinnenriksminister, gikk til angrep på statsminister Sir Keir Starmer og beskyldte statsministeren for å bruke sitt flertall i parlamentet til å blokkere en nasjonal gransking av voldtektsgjengskandalen. Det skjedde midt i en rasende politisk strid om saken, som har ført til press på Sir Keir fra opposisjonens parlamentsmedlemmer og milliardæren Elon Musk.

Statsministeren har måttet tåle en mengde angrep fra teknologimogulen etter at det ble avslørt at regjeringen avslo en forespørsel om en nasjonalt ledet gransking i Oldham.

Avstemningen i Underhuset dreide seg om et endringsforslag fra Tory-partiet til Labours lovforslag om barns velferd og skoler. Det oppfordret regjeringen til å opprette en «nasjonal, lovpålagt gransking av historisk seksuell utnyttelse av barn, med fokus på grooming-gjenger».

Men på grunn av Labours massive flertall i Underhuset ble endringsforslaget nedstemt.

Philp sa at de konservative ikke ville la Labour glemme det han kalte en «feig handling». «Labour-parlamentarikerne har satt partiet sitt foran sannheten og lukket øynene for rettferdighet for ofrene,» sa han. «Labour-parlamentarikerne må forklare det britiske folk hvorfor de er imot å få vite sannheten bak torturen og voldtekten av utallige sårbare jenter.»

Tory-parlamentarikeren Neil O’Brien, som er skyggeminister for utdanning, holdt en lidenskapelig tale i forkant av avstemningen, der han etterlyste en «sårt tiltrengt» nasjonal gransking av grooming-gjenger. «Det var 40 til 50 steder der grooming-gjengene opererte, og ofrenes stemmer på disse stedene har aldri blitt hørt», sa han. Han sa at uten en nasjonal gransking er det klart at «vi ikke vil komme til bunns i dette, og de som så den andre veien eller dekket over det, vil ikke bli stilt til ansvar». «Så langt, fru nestleder, hvor mange myndighetspersoner har blitt stilt for retten eller stilt til ansvar? Svaret er null», sa han.

Men skoleminister Catherine McKinnell sa at Labour ville avvise endringsforslaget og kalte det «politisk opportunisme». «I stedet for å jakte på overskrifter ønsker vi å fokusere vår innsats og våre handlinger på sårbare barn,» sa hun. «De konservative vet at dersom deres endringsforslag skulle bli vedtatt i dag, ville dette lovforslaget falle. De vet også at dette lovforslaget vil innebære banebrytende reformer i barnevernet.»

Avstemningen ble avholdt bare timer etter at Badenoch og Sir Keir hadde hatt et spisst ordskifte i statsministerens spørretime. Tory-lederen advarte om at Sir Keirs nei til å støtte en nasjonal gransking ville gi næring til bekymringene om en «dekkoperasjon».  Statsministeren slo tilbake mot Badenoch på grunn av «løgner, feilinformasjon og sverting», som ikke hjalp ofrene for seksuelle overgrep mot barn.

Han hadde oppfordret Badenoch til å trekke tilbake sitt endringsforslag, som, hvis det hadde blitt vedtatt, ville ha ført til at Labours barnevernslovgivning hadde sporet av. Sir Keir sa at en ny utredning kunne forsinke arbeidet med å bekjempe seksuelt misbruk av barn. Han påpekte at anbefalingene fra en sju år lang gransking ledet av professor Alexis Jay, som kom med sin rapport i 2022, ennå ikke var blitt implementert.

I en opphetet ordveksling i Underhuset sa statsministeren: «I morges møtte jeg noen av ofrene og de overlevende etter denne skandalen, og de var tydelige på at de ønsker handling nå, ikke at en ny gransking skal forsinke saken.»

Han sa at fru Badenoch hadde «hoppet på vognen» når det gjaldt grooming-gjenger.

Og i et nytt stikk til Tory-lederen la han til at mens hun satt som barneminister og likestillingsminister, «kan jeg ikke huske at hun en eneste gang har tatt opp denne saken i Parlamentet, og ikke en eneste gang har bedt om en nasjonal gransking». Badenoch svarte: «Statsministeren ba om ni granskninger i løpet av forrige parlamentsperiode. Ser han ikke at ved å motsette seg denne, vil folk begynne å bekymre seg for en dekkoperasjon?»

Hun oppfordret Sir Keir, en tidligere riksadvokat, til å «være en leder, ikke en advokat».

Statsministeren sa til Tory-lederen at «løgner og feilinformasjon og slenging av gjørme ikke hjelper noe som helst».

Etter statsministerens spørretime, da parlamentsmedlemmene debatterte lovforslaget om barns velferd og skoler, foreslo lederen for Reform UK, Nigel Farage, at partiet hans vil finansiere en gransking av seksuelle overgrep mot barn dersom regjeringen ikke gjør det.

Han sa til Underhuset at Reform vil skaffe pengene og utnevne «uavhengige dommere» til å gjennomføre den nasjonale granskningen.

Farage sa at det var «overveldende» støtte på tvers av det politiske spekteret for en gransking, og la til «Statsministeren gjør sitt beste for å fortelle oss at det har vært en gransking, Jay-etterforskningen. Vel, det har det, og den er 459 sider lang. Grooming-gjenger er ikke nevnt en eneste gang, Rotherham er bokstavelig talt nevnt en gang i forbifarten.»

Farage la til om hvilken type granskning som behøves: «En som ser spesifikt på i hvilken grad gjenger av pakistanske menn voldtok unge, hvite jenter. For til syvende og sist tror jeg det ligger et dypt rasistisk element bak det som skjedde».

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Keir Starmer anklager de såkalt konservative for å ha ansvaret for britenes migrasjonsstrømmer, og motsatt. Kan det være at problemet er at Nigel Farage aldri har fått ansvar for å snu den ukontrollerte og ofte ulovlige innvandringen til Storbritannia? Foto: Wikipedia commons.

Hvem har skylden for innvandringsproblemene?

De politiske partiene i Storbritannia krangler nå om hvem som