Facebook og Mark Zuckerberg har betalte store summer for å støtte valget av Joe Biden. Facebook har også sensurert det aller meste av det som har vært ansett som politisk ukorrekt informasjon, og uttalelser om bl.a. Covid-19 og vaksineproblematikk.
Oslo, 11. januar 2025 – Overraskende nok har Mark Zuckerberg, grunnleggeren av Meta (tidligere kjent som Facebook), innrømmet at selskapet hans urettmessig har sensurert og blokkert millioner av brukere, noe som har undertrykket ytringsfriheten. I en personlig og nøye forberedt uttalelse på Meta-plattformen, lovet Zuckerberg at denne praksisen skal opphøre.
Zuckerberg innrømmet at Meta, i sin iver etter å moderere innhold, har gjort feil som har rammet millioner av mennesker. Han uttalte at selskapet nå vil fokusere på å redusere feil, forenkle retningslinjene sine, og gjenopprette frie ytringer på plattformene sine. Dette inkluderer avvikling av samarbeidet med “faktasjekkere” som han mener har vært for politisk preget, og dermed har ødelagt mer tillit enn de har skapt.
Kritikken mot Zuckerberg har vært massiv, med mange som mener at han har vist en total mangel på mot til å kjempe for sannheten, da det virkelig gjaldt. “Hvis han nå innrømmer denne forbrytelsen, bør han holdes ansvarlig som alle andre”, uttaler en anonym kilde i sosiale medier. “Mens resten av oss tok støyten, viste Zuckerberg verden at han manglet mot til å kjempe for sannheten når det var mest nødvendig.”
Mark Zuckerberg just admitted that the Biden administration made them delete memes and vaccine information that turned out to be true. Let that sink in.
— Dr. Simon Goddek (@goddeketal) January 10, 2025
Now, he’s on Joe Rogan playing the victim, saying it was “brutal” and that they “went after his companies.” But here’s the… pic.twitter.com/EKToyaQ6uZ
Debatten om ansvar og frie ytringer på sosiale medier har lenge vært intens, og Zuckerbergs siste bekjennelse har kun tilført mer bensin på bålet. Noen roser ham for å ta ansvar, mens andre stiller spørsmål ved om hans tiltak kommer for sent, og om de er tilstrekkelige for å gjenopprette tilliten til Meta.
Det er også viktig å merke seg at denne endringen i retning kommer i kjølvannet av et politisk skifte i USA, med Donald Trumps gjenvalg som president, noe som kan ha påvirket Zuckerbergs beslutninger.
Saken fortsetter å utvikle seg, og det er uklart hvilke konsekvenser dette vil få for Meta og Zuckerberg personlig. Men én ting er sikkert: debatten om ytringsfrihet, ansvar og makt i sosiale medier er langt fra over.