Professor Glenn Diesens tekst om NATO-utvidelsen og Ukraina-konflikten, Destroying Ukraine with Idealism, tilgjengelig på hans Substack, er en skarp kritikk av idealistisk tenkning i internasjonal politikk. Diesen anvender en realistisk tilnærming for å belyse hvordan ignorering av maktbalansens logikk har bidratt til eskaleringen av konflikten mellom Russland og Vesten.
Denne analysen undersøker nøkkelargumentene i Diesens tekst og deres implikasjoner for forståelsen av moral, suverenitet og sikkerhet i en realistisk verdensorden.
Hør en engelsk opplesning av teksten til Diesen publisert hans YouTube kanal, publisert 21. januar, 2025:
Realisme vs. idealisme
Diesen etablerer en tydelig dikotomi, eller todeling, mellom politisk realisme og idealisme. Realismen anerkjenner den iboende sikkerhetskonkurransen mellom stater, der stabilitet og fred oppnås gjennom maktbalanse og gjensidig hensyn til sikkerhetsinteresser. Idealismen, på sin side, søker å transcendere maktpolitikk ved å fremme universelle prinsipper som suverenitet og frihet uten å ta hensyn til de strukturelle realitetene i det internasjonale systemet.
En sentral tese hos Diesen er at idealisme ofte feiler fordi den forsøker å implementere hvordan verden bør være, fremfor å akseptere hvordan den faktisk er. Dette kommer tydelig frem i diskusjonen om Ukrainas rett til å bli medlem av NATO, som Diesen mener er et idealistisk prinsipp som har ignorert de geopolitiske konsekvensene for Russland og dermed bidratt til krig.
NATO-utvidelse og Russlands sikkerhetsinteresser
Diesen argumenterer for at NATO-utvidelsen etter den kalde krigen representerer et brudd med tidligere avtaler om å unngå nye delingslinjer i Europa. Ved å ignorere Russlands sikkerhetsinteresser har NATO, ifølge Diesen, bidratt til å forvandle en NATO-Russland-konflikt til en Ukraina-Russland-konflikt. Realisten i Diesen advarer mot en politikk som provoserer store makter, spesielt når det gjelder stater i grenselandet mellom stormakter, som Ukraina.
Ved å trekke paralleller til Mexicos forhold til USA og en hypotetisk situasjon der Skottland allierer seg med Russland, illustrerer Diesen hvordan stormakter reagerer når deres nærområder trekkes inn i rivaliserende allianser. Han argumenterer for at det ikke er urealistisk eller umoralsk å forvente at stormakter som Russland ønsker å opprettholde en buffersone.
Kritikk av idealistisk moral
En av Diesens mest slående poenger er hans kritikk av den moralske diskursen rundt NATO-utvidelsen. Han hevder at det å ignorere Russlands sikkerhetsbekymringer i navnet til idealistiske prinsipper som suverenitet, ikke nødvendigvis er moralsk. Tvert imot kan det være umoralsk dersom konsekvensen er krig, lidelse og ødeleggelse. Idealistenes insistering på at Russland ikke skal ha noe veto over NATO-utvidelse, til tross for advarsler fra diplomater og sikkerhetseksperter, blir av Diesen fremstilt som ansvarsløst.
Realisme som en pragmatisk moral
Diesen foreslår en realpolitisk tilnærming der Ukrainas nøytralitet anerkjennes som en forutsetning for varig fred. Han skiller mellom en russisk innflytelsessfære og en interessesfære, der det førstnevnte innebærer eksklusiv dominans, mens det sistnevnte krever at russiske sikkerhetsinteresser tas i betraktning. I Diesens øyne er dette en moralsk tilnærming fordi den søker å minimere konflikt og sikre fred.
Konklusjon
Professor Glenn Diesens tekst utfordrer den rådende diskursen om Ukraina-konflikten ved å fremheve hvordan idealistisk politikk kan forverre sikkerhetskonkurranse og skape ustabilitet. Gjennom en statsvitenskapelig realistisk analyse argumenterer han for at fred kun kan oppnås ved å akseptere maktbalansens logikk og gjeninnføre Ukrainas nøytralitet. Hans perspektiv reiser viktige spørsmål om forholdet mellom moral og realisme i internasjonal politikk, og inviterer til en dypere refleksjon over hvordan konflikter kan løses i en verden preget av konkurrerende stormakter.
Teksten kan dermed leses som en oppfordring til å prioritere pragmatiske løsninger fremfor idealistiske prinsipper i møte med geopolitiske utfordringer.
Les mer om Glenn Diesen på Uten Filter.