DNA/Gentest — Åpen mail til landbruks- og matminister Geir Pollestad
Bilde: AI

DNA/Gentest — Åpen mail til landbruks- og matminister Geir Pollestad

Bruk av DNA/gentester til å kartlegge hvilke/hvilken rase en hund tilhører.

Dette er et leserinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Av: Siv Hjort Eri

Nylig fikk du et skriftlig spørsmål fra en representant i fra Frp. Kort fortalt gikk spørsmålet på om du har planer om å endre hundeloven, slik at loven tillater å bruke DNA/gentester til å kartlegge hvilke/hvilken rase en hund tilhører, når den er mistenkt for å tilhøre en ulovlig rase?

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-ogsvar/Skriftlig-sporsmal/?qnid=99957

Slike tester er veldig aktuelle når det gjelder de rasene som er forbudt i Norge, fordi de anses som farlige hunder. Testene er også meget aktuelle i de tilfellene hvor hunder er beskyldt for å ha angrepet/skadet/drept mennesker eller andre dyr. De aktuelle hunderasene har vært forbudt i Norge siden 1990-tallet og begynnelsen på 2000-tallet.

Jeg sendte med den dokumentasjonen jeg har fått i fra flere norske genetikere, og håper og tror at du leste den nøye, før du svarte på spørsmålet i fra Frp sin representant.

Likevel velger jeg å sende deg en åpen mail, for jeg forstår ikke helt hvordan du, i svaret ditt, kan se bort i fra den fagkunnskapen jeg sendte deg.

Du skriver at du er kjent med at det foregår en rask utvikling når det gjelder gentester for hund, men så trekker du frem alle problemstillingene som Politidirektoratet vektlegger, og som alle politidistriktene forholder seg til. Du sier ingenting om det genetikerne har dokumentert. Det Politidirektoratet sier, som du forholder deg til, har de fått i fra en representant ved NMBU Veterinærhøgskolen. Jeg har også vært i kontakt med denne personen. Dessverre sier han noe helt annet enn genetikerne. Han gir også uttrykk for at NMBU ikke driver med dette, og at han ikke vet mye om det. Likevel er det denne personen Politidirektoratet og du, velger å høre på.

Hvis en hund er mistenkt for å være en ulovlig rase, kan politiet ta den, og sette den på hemmelig kennel. Eieren får en kort frist på seg til å bevise at hunden er lovlig. I disse sakene er bevisbyrden omvendt av normalen. 

«Som minste dokumentasjon etter at en hund er blitt fire måneder gammel, kreves at hunden er identitetsmerket med microchip og at dette identitetsmerket knytter hunden til et registreringsbevis påført DNA-koding med en tilknyttet stamtavle». Lovdata, Forskrift om hunder §2

Etter å ha vært engasjert i flere hundesaker, så vet jeg at det i mange tilfeller ikke blir gjort en helhetsvurdering, som du skriver i svaret ditt. Jeg vet også at forvaltningen i flere tilfeller sier rett ut at: «Dette har vi hverken kunnskap om eller tid til». I en konkret sak vet jeg også at eier fikk beskjed av forvaltningen om at uansett hva en mentaltest utført av godkjent hundekyndig ville vise, så kom det ikke til å ha noen som helst betydning for utfallet av saken. Jeg har vært i kontakt med alle politidistriktene, og de henviser alle til hva politidirektoratet sier.

Jeg sendte mail til alle politidistriktene, og spurte om hvordan de stiller seg til DNAtesting av hunder som er tatt inn av politiet fordi noen mener at de er av ulovlig rase.

Her er noen eksempler på hva distriktene svarte meg:

Vest politidistrikt: «Avstammingskontrollen hos NMBU Veterinærhøgskolen viser kun hvem foreldrene til hunden er dersom det foreligger blodprøver av alle hundene. Avstammingskontrollen kan ikke benyttes til å avgjøre hva slags rase en hund her. Dvs. at testen kun bekrefter/avkrefter slektskap og ikke rasetilhørighet. POD har på ny kontaktet NMBU vedrørende nye tester som forefinnes, men det foreløpige svaret er at det ikke finnes DNA-tester som kan avgjøre rasetilhørighet eller avkrefte om en hund er iblandet en ulovlig rase.»

Sør-Vest politidistrikt og Finnmark politidistrikt,  svarer ordrett det samme som Vest politidistrikt.

Møre og Romsdal politidistrikt: «Det følger av hundeforskriften §2 at det er hundens eier som skal dokumenter hundens rase eller type. Dette kan dokumenteres ved identitetsmerke med microchip og at dette identitetsmerket knytter hunden til et registreringsbevis påført DNA-koding med en tilknyttet stamtavle, jf,§2 annet ledd. Møre og Romsdal politidistrikt følger gjeldende regelverk i tilknytning til hund.»

Nordland politidistrikt: « Politidirektoratet har i rundskriv (RPOD-2012-14) gitt generelle føringer for denne sakstypen. Vedrørende dokumentasjonskravet fremgår følgende i pkt. 1.3:  Dersom det er «tvil» om en hund omfattes av forbudet mot bestemte hunderaser etter hundeforskriften§1, påligger det hundehold er å dokumentere at hunden ikke inneholder en (eller flere) ulovlige raser, jf. Hundeforskriften §2

Sør-Øst politidistrikt : «Henvendelsen din er oversendt til Politidirektoratet for videre behandling».

Innlandet politidistrikt: «Det er ønskelig at du tar kontakt med Politidirektoratet for å få en felles uttalelse om dette».

Ut ifra svarene jeg fikk, mener jeg å se at de følger Hundeforskriften til punkt og prikke, i tillegg til at noen bare henviser meg videre, uten å svare hva de selv gjør.

Selv om du har fått dokumentasjonen fra genetikerne før, legger jeg den også ved her.

Jeg håper at du vil se nøye på hva genetikerne sier er mulig i dag. 

Videre så håper jeg at du vil ta tak i dette, og få det «opp i dagen». 

Kan vi virkelig ha det slik i Norge i 2025 at vi ikke får muligheten til å benytte de mulighetene som finnes, til å bevise hvilken rase en hund er? 

Jeg er spent på å høre din respons på den oppdaterte informasjonen om hva som er mulig pr dags dato når det gjelder å finne ut hvilken/hvilke rase/raser en hund tilhører ved hjelp av DNA/gentester.

Andre innlegg fra Siv Hjort Eri

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.