Det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte når man ser slikt. Virkeligheten overgår ofte fantasien, sies det stadig oftere.
Det kommer imidlertid ikke frem her, hvor mye støtte produksjonen har fått i form av skattepenger, eller hvor mye Islamsk Råd Norge får for å delta som religiøst halal-mellomledd i denne suksess-historien.
Som Kjetil Rolness skrev på FB. Det går ikke an å se denne reportasjen uten å tenke at det er en sketsj. Umulig å ikke le. Det topper seg da Hilde Talseth, stolt som en høne, forteller hvor viktig det var for selskapet å finne dyktige velsignere (!) 🐥🤡 pic.twitter.com/cGYzbI01k4
— Daniel Vassbund (@Smoothedan) January 29, 2025
Orkanger, Trøndelag – Norsk Kylling, en av Norges ledende kyllingprodusenter, har nylig fått godkjenning som halalprodusent, noe som markerer en viktig milepæl for selskapet og for tilgjengeligheten av halalkylling i Norge. Administrerende direktør Hilde Talseth har vært sentral i denne prosessen, som har tatt nesten to år i samarbeid med Islamsk Råd Norge.
Halalsertifiseringen innebærer at Norsk Kylling nå kan tilby produkter som oppfyller strenge krav til både dyrevelferd og islamske slakteregler. Sertifiseringen ble formelt godkjent av Islamsk Råd Norge, og produksjonen av halalkylling er forventet å starte opp snarest mulig.
Hilde Talseth uttalte i en pressemelding:
“Vi er stolte over å kunne tilby kylling med bedre dyrevelferd til et større marked. Halalproduksjonen betyr at vi kan tilby ECC-sertifisert kylling til en større del av befolkningen. Dette er et viktig skritt for oss som en stor aktør i det norske kyllingmarkedet.”
Produksjonen vil være adskilt fra Norsk Kyllings ordinære produksjoner for å sikre at alle halalkrav blir ivaretatt. Dette inkluderer separate produksjons- og lagringsfasiliteter og spesialtrente medarbeidere som velsigner kyllingene før slakting. Produktene vil i første omgang være hel kylling, men det jobbes også med å utvikle en egen merkevare for prosesserte halalkyllingprodukter.
Talseth understreket viktigheten av dette initiativet for inkludering og mangfold i matvareindustrien:
“Mat er et bindeledd i samfunnet vårt. Med denne sertifiseringen, håper vi å gjøre det enklere for muslimer i Norge å få tilgang til halalkylling i vanlige dagligvarebutikker som REMA 1000, som er vår hoveddistributør.”
Halalproduksjonen skal ikke påvirke Norsk Kyllings strenge dyrevelferdskrav, og kyllingene vil fortsatt gå gjennom samme bedøvingsmetode før de slaktes. Produksjonen skjer på Orkanger i Trøndelag, og det er forventet at halalkylling-produktene vil være tilgjengelige i REMA 1000-butikker over hele landet i løpet av februar 2025.
Styreleder i Islamsk Råd Norge, Masoom Zubair, har uttrykt sin glede over samarbeidet:
“Det er positivt at en stor og anerkjent aktør som Norsk Kylling nå kan tilby halalkylling som er i samsvar med våre religiøse krav. Dette vil utvilsomt øke tilgjengeligheten og kvaliteten på halalmat i Norge.”
Vi gleder oss.