Colombias sittende president, Gustavo Petro, har nylig uttalt at kokain «er ikke verre enn whisky» og er bare ulovlig fordi det kommer fra Latin-Amerika. Dette sa Colombias president Gustavo Petro under en direktesending fra et regjeringsmøte.
Colombia er verdens største kokainprodusent og -eksportør, hovedsakelig til USA og Europa, og har brukt flere tiår på å bekjempe narkotikahandel.
Landet har slitt i tiår med gerilja og kokainmafia som har fått stor makt. Den mest kjente kokainbaronen er antagelig Pablo Escobar.
I en lengre periode rundt år 2000 så evakuerte den colombianske regjerningen et område i landet til kokainkartellene som var større enn hele Nederland. Der var det kartellenes lov som gjaldt ettersom regjerningen ikke maktet å få kontrollen.
Under et seks timer langt ministermøte – som ble direktesendt for første gang noensinne – sa den venstreorienterte president Petro at «kokain er ulovlig fordi det produseres i Latin-Amerika, ikke fordi det er verre enn whisky».
Han fortsatte: «Forskere har analysert dette. Kokain er ikke verre enn whisky». Han antydet også at den globale kokainindustrien «enkelt kunne avvikles» dersom stoffet ble legalisert over hele verden.
«Hvis du vil ha fred, må du avvikle virksomheten (med narkotikahandel),» sa han. «Den kan lett avvikles hvis kokain legaliseres i hele verden. Det ville bli solgt som vin.»
President Petro påpekte også at fentanyl «dreper amerikanere, og det er ikke produsert i Colombia», med henvisning til opioidet som er ansvarlig for rundt 75 000 dødsfall i USA hvert år, ifølge offisielle data.
«Fentanyl ble skapt som en apotekmedisin av nordamerikanske multinasjonale selskaper», og de som konsumerte det «ble avhengige», la han til.
Det var dette utbredte narkotiske stoffet George Floyd var full av da han døde, angivelig kvelt av amerikanske politifolk.
Siden han kom til makten i 2022, har Petro forsøkt å slutte fred med alle de væpnede gruppene som er drevet av narkotikahandel, i håp om å få slutt på seks tiår med konflikt.
Kokainproduksjonen i Colombia nådde et rekordhøyt nivå i 2023, med en økning på 53 % til 2.600 tonn, ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet.