Egg tilbakekalt og destruert på grunn av for høyt D-vitamin-innhold
Bilde: Privat

Egg tilbakekalt og destruert på grunn av for høyt D-vitamin-innhold

En tilbakekalling av 10 millioner egg på grunn av dette, lukter planlagt matmangel, prisstyring og WEF lang vei.

Om hvert av eggene kan inneholde 300 mikrogram, hvordan står det da til med hønene? De må jo ligge strødd omkring …

Hvordan klarer de å få så mye D-vitamin inn i disse eggene via hønene? Det finnes heller ikke edruelig forskning på D-vitaminforgiftning. Dette er nok også grunnen til at ingen har meldt om symptomer så langt. Mangel på D-vitamin vet vi at er dårlig nytt for immunforsvaret.

Normalnivået for de fleste blodverdier er basert på fingeren i lufta metoden: hva som er gjennomsnittet i befolkningen. For D-vitamin har de valgt 50 – 125 nmol/L. Spør deg selv hva som er normalvekt i Texas, eller i Vietnam?

Flere store produsenter har blitt tvunget til å tilbakekalle og destruere betydelige mengder egg på grunn av en alvorlig produksjonsfeil.

En alvorlig produksjonsfeil hos Felleskjøpet har ført til omfattende tilbakekallinger av både egg og svin. Rundt 100 tonn egg trekkes fra markedet, og mellom 300 og 500 griser har blitt avlivet i Trøndelag som følge av en feil i kraftfôret.

Document.no

Fôret som ble gitt til hønene inneholdt ekstremt høye nivåer av vitamin D, noe som har resultert i at eggene har et forhøyet innhold av dette vitaminet.

Produksjonsfeilen ble først avdekket av Felleskjøpet, som rapporterte at flere produsenter av både egg og slaktegris hadde fått fôr med alvorlig overdosering av vitamin D. Ifølge informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI) kan hvert av de berørte eggene inneholde omtrent 300 mikrogram vitamin D. Dette er langt over det anbefalte daglige inntaket på 100 mikrogram for voksne og 50 mikrogram for barn mellom 1 og 10 år.

Tilbakekallingen omfatter egg fra flere kjente merker som Nortura, Coop, Eldorado, First Price, Prima, og Prior. Forbrukere som har kjøpt egg med best før-dato mellom 31. januar og 1. mars for Nortura-produkter, og mellom 10. og 28. februar for Coop-produkter, blir bedt om å enten kaste eggene eller returnere dem til butikk for refusjon.

Mattilsynet har uttrykt bekymring over mulige helsekonsekvenser ved inntak av egg med for høyt vitamin D-innhold. Symptomer på akutt forgiftning kan inkludere magesmerter, dårlig matlyst, hodepine, svimmelhet, tretthet, muskelsvakhet, økt tørste og økt vannlatning.

FHI har beregnet at voksne kan spise opptil 25 egg over en periode på 3-4 uker uten at akutte helseeffekter oppstår, mens barn har lavere terskler.

Giftinformasjonen har mottatt 118 henvendelser fra folk som har spørsmål om trygge mengder egg og symptomer, men så langt er det ingen rapporter om forgiftninger. Likevel anbefales det at de som har spist mer enn de anbefalte mengdene og som opplever symptomer, bør kontakte lege.

Denne tilbakekallingen er en av de største i nyere norsk historie, med over 10 millioner egg som er trukket tilbake fra markedet. Det er fortsatt uklart hvordan dette vil påvirke tilgangen på ferske egg i butikkhyllene, men tiltak er allerede i gang for å sikre at forsyningen blir gjenopprettet så raskt som mulig.

Kilder:

Folkehelseinstituttet (FHI)
Mattilsynet
Felleskjøpet
Nettavisen
Dagligvarehandelen
NTB via Nortura og Coop
VG

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.