Norges utenriksminister Espen Barth Eide er til stadighet i norsk presse med sine synspunkter om alt mulig, nå sist med kritiske merknader til president Donald Trumps forsøk på å avslutte krigen i Ukraina.
Ettersom den samlede norske pressen legger seg på en konsekvent servil framstilling av alle de norske politiske nøkkelpersoners gjøren og laden, så må alle de som vil ha seriøse svar heller søke andre steder.
Men for Espen Barth Eides del så finnes et i alle fall et dokument som gir et oppriktig bilde av hvordan amerikanske topp-diplomater og etterretningspersonell oppfattet han i 2008. Uten Filter har her oversatt det fullstendige dokumentet om Barth Eide til norsk.
Denne oppsiktsvekkende lekkasjen ble imidlertid den gang raskt begravd av norsk presse. Og opplysningene som framkom synes ikke akkurat å ha hemmet Barth Eides videre karriere.
Men sett fra 2025 så må en si at forfatteren av dokumentet traff godt i sine spådommer om mannen som omtales.
Ellers bør leserne merke seg om hvordan topp-embetsmenn i den norske statsadministrasjonen tydeligvis ikke hadde noen hemninger i 2008 om å utlevere opplysninger om personer og hendelser til representanter for USA, dvs. til en fremmed makt som ville bruke opplysningene for sine egne formål
—-
NORGES VISEFORSVARSMINISTER ESPEN BARTH EIDE, MAKTFAKTOR I NORGES UTENRIKSDEPARTEMENT OG STIGENDE STJERNE I ARBEIDERPARTIET
Dato: 2008 juli 21, 09:53
Opprinnelig gradering: KONFIDENSIELT Nåværende gradering: KONFIDENSIELT
1. (C) Sammendrag. Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, er en av de mektigste politikerne i dagens GON (dvs. norske regjering) til tross for sin viseministerportefølje. Hans bånd til Utenriksdepartementet, tenketanker, frivillige organisasjoner og FN, samt hans innflytelsesrike nåværende posisjon, vil trolig resultere i enten en ministerpost i en fremtidig Arbeiderparti-regjering eller i en høytstående stilling i FN eller EU. Barth Eide er spesielt interessert i FNs fredsbevarende operasjoner og kan være interessert i en fremtidig FN-stilling. Sluttsammendrag.
–Makten bak tronen
2. (C) Ideologisk på den mer konservative siden av Arbeiderpartiet, så er Barth Eide en av de mest erfarne og innflytelsesrike regjeringsfigurene. Etter valget i 2005 trodde mange observatører at statsminister Jens Stoltenberg hadde til hensikt å utnevne Barth Eide til statssekretær i UD, men etter å ha blitt tvunget til å utnevne en svak forsvarsminister, så flyttet Stoltenberg Barth Eide til Forsvarsdepartementet. Barth Eide regnes som den styrende kraft i Forsvarsdepartementet og er en veltalende og kunnskapsrik foredragsholder og skribent om forsvars- og sikkerhetsspørsmål. Han blir ofte sitert i pressen, og siteres oftere enn forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Strøm-Erichsen ble utnevnt til minister uten noen bakgrunn i forsvarsspørsmål og har vært avhengig av Barth Eide som fag- og policyekspert, mens hun håndterer politiske spørsmål. Barth Eide har stort spillerom til å bestemme hvilke områder hun skal satse på, og er selvsikker i sine prioriteringer.
–Tidligere posisjoner
3. (C) Hans nåværende stilling som statssekretær er det andre gang han innehar. Den første var i UD fra 2000-2001, under daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (nå stortingspresident). Innimellom regjeringspostene har Barth Eide ledet Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) 2002-2005 med søkelys på FN-spørsmål og fredsbevaring, særlig på Balkan. Han har også lenge vært en tilhenger av norsk medlemskap i EU, og var generalsekretær for Europabevegelsen fra 1991-1993, før den mislykkede folkeavstemningen om EU-medlemskap i Norge i 1994. Barth Eide har også vært involvert i flere FN-prosjekter, blant annet som seniorkonsulent i FNs reformprosess og i FNs panel for trusler, utfordringer og endring 2003-2004. Barth Eide har vært medredaktør av det London-baserte tidsskriftet International Peacekeeping og ble nominert til «Global Leader of Tomorrow» av World Economic Forum i 2003.
–Samspillet med den amerikanske regjeringen
4. (C) I sitt forhold til ambassaden har Barth Eide vært vanskelig å karakterisere. Barth Eide er en dyktig og subtil aktør som i stor grad er pro-amerikansk, men som man ikke bør stole på at han ivaretar amerikanske interesser på en pålitelig måte. I flere viktige saker har Barth Eide vært nyttig, som for eksempel rakettforsvaret (der han bidro til å forhindre et norsk veto mot NATOs planer), salg av tomt til USAs regjering for bygging av en ny ambassadebygning (hvor han grep inn i ømtålige eiendomsspørsmål som påvirket USAs kjøp av tomten til den nye ambassaden) og pådriver for norske deployeringer til Afghanistan. I andre saker, som beslutningsprosessen om kjøp av nye kampfly og den norske holdningen til klasevåpen, har han vært tilbakeholden. Barth Eide har unngått de unødvendige negative kommentarene om Bush-administrasjonen som andre GON-figurer har kommet med. Barth Eide er også nøye med å understreke NATO som hjørnesteinen i GONs sikkerhetspolitikk og betydningen av det norsk-amerikanske forholdet mellom Norge og USA. Han har ved flere anledninger gitt ambassaden gode råd om tilnærming til GON ved flere anledninger. Noen svært høytstående amerikanske tjenestemenn har imidlertid ment at han har vært vanskelig å få ham til å holde fast i flere saker, og karakteriserte Barth Eide som «veik». Høytstående norske tjenestemenn, med sterke pro-amerikanske instinkter, har også sagt til ambassaden under fire øyne at Barth Eide ikke er til å stole på når det gjelder å fremme amerikanske prioriteringer. En viktig test på Barth Eides tilbøyeligheter vil være Forsvarsdepartementets anbefaling om hvilket jagerfly som skal kjøpes, Joint Strike Fighter eller Saab Gripen.
–Personlige ambisjoner
5. (C) Barth Eides interesse for FNs fredsbevarende operasjoner er fredsbevarende operasjoner, og det ryktes at han var interessert i stillingen som FNs visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner stillingen, som ble gitt til Alain le Roy. Selv om det er spekulasjoner, men flere kilder i GON har tatt opp muligheten for at Barth Eides ønske om denne stillingen lå bak hans press for å få utplassering av norske tropper til Haiti. Det som er et faktum, er at våren 2008, til tross for motstand fra sjefen for sikkerhetspolitiske seksjon og fra uniformerte militære, Barth Eide presset på for at Norge skulle sende en bataljon til Haiti som bataljon til Haiti som svar på en FN-forespørsel, og ba til og med USA om å be USA om å be om en slik utplassering i et forsøk på å flytte hans motvillige byråkrati. Ifølge kilder i GON skal Barth Eide ha manipulert Barth Eide UDs statssekretær Raymond Johansen til å at FM Støre støttet en slik utplassering, mens Støre i realiteten ikke hadde forpliktet seg. Forsvarsdepartementets kilder var sjokkert og forferdet over det de oppfattet som å sette egne personlige interesser foran Norges strategiske interesser.
Til slutt ble det ikke sendt noen norske tropper til Haiti. Barth Eides nylige reiser til India og Kina ble også nevnt som eksempler som eksempler på at hans aktiviteter ikke nødvendigvis samsvarer med norske interesser, men som styrker hans internasjonale omdømme.
6. (C) En annen interesse for Barth Eide er EU. Han er en sterk tilhenger av EU og av at Norge bør bli medlem. Han er gift med en spanjol, og har studert i Barcelona. Han kan potensielt være interessert og kvalifisert for stillinger i EU eller Europa. Vi vurderer dette som mindre sannsynlig enn at Barth Eide aspirerer til en stilling i FN eller som utenriks- eller forsvarsminister i en eventuell fremtidig Arbeiderparti -regjeringer. Uansett vil Barth Eide forbli en sentral skikkelse i det utenriks- og sikkerhetspolitiske etablissementet i Norge.
WHITNEY