Med bare to dager igjen til det tyske forbundsdagsvalget, viser den siste ZDF Politbarometer-målingen ifølge Remix news at kristendemokratene (CDU/CSU) har mistet noe oppslutning, mens Alternativ for Tyskland (AfD) fortsetter å vinne terreng.
Målingen, som er utført av Research Group Elections, viser at Unionen går tilbake med to prosentpoeng sammenlignet med forrige uke, og ligger nå på 28 prosent.
Til tross for denne nedgangen ligger CDU/CSU fortsatt høyere enn ved forbundsdagsvalget i 2021, da de gjorde sitt dårligste resultat noensinne med 24,2 prosent. Hvis dagens tall holder seg, vil blokken likevel få sitt nest dårligste resultat til tross for at de vinner flest mandater.
AfD ligger derimot an til å få sitt beste resultat noensinne i et nasjonalt valg, og anslås nå å få 21 prosent av stemmene, omtrent det dobbelte av de 10,4 prosentene partiet oppnådde sist gang.
Faktisk forventes begge de politiske ytterpunktene å dra nytte av antipatien mot de siste makthaverne, og venstresiden ligger også an til å få en valgfremgang – med en oppslutning på 8 prosent ligger de nå et godt stykke unna sperregrensen på 5 prosent, som partiene må passere for å få en proporsjonal andel av setene i Forbundsdagen.
Denne sperregrensen vil være bekymringsfull for De frie demokratene (FDP), som sist var i koalisjon med sosialdemokratene (SPD) og De grønne før de trakk seg fra regjeringen på slutten av fjoråret, noe som førte til at forbundskansler Olaf Scholz utlyste valget.
På samme måte kan venstrenasjonalistene i Alliansen Sahra Wagenknecht (BSW) komme til å bite negler på valgnatten, ettersom meningsmålingene tyder på at også de ligger på vippen til å nå det magiske tallet på 5 prosent.
FDPs og BSWs fremtid kan få stor betydning for sammensetningen av den neste regjeringen, ettersom CDU/CSU neppe vil være i stand til å regjere effektivt med noe annet parti enn kanskje AfD, dersom alle de store partiene kommer inn i den lovgivende forsamlingen i Berlin.
Begge partiene har allerede uttrykt sterke reservasjoner mot å samarbeide, og CDUs kanslerkandidat, Friedrich Merz, insisterte nylig på at brannmuren rundt AfD fortsatt skal være på plass etter oppstyret som oppstod da CDU baserte seg på AfDs stemmer for å få vedtatt et forslag om en mer restriktiv innvandringspolitikk i forrige måned.
Det kommende valget finner sted i et skiftende politisk landskap i Tyskland. Den siste regjeringskoalisjonen bestående av SPD, De grønne og FDP, kjent som «trafikklyskoalisjonen», har møtt økende misnøye med økonomiske bekymringer, innvandringspolitikk og utfordringer knyttet til energiomstilling etter at de valgte bort kjernekraft.
AfDs fremgang har vært spesielt bemerkelsesverdig i Øst-Tyskland, der partiet har blitt en dominerende kraft i flere delstater.
Partiet har også fått støtte fra den amerikanske milliardæren Elon Musk, som i et X Spaces-intervju i forrige måned ga partileder Alice Weidel en plattform der hun kunne komme med sine synspunkter på Tysklands økonomiske og sosiale situasjon, uten å bli gransket av mainstream-mediene.