Geir Ugland Jacobsen. Foto privat.
Geir Ugland Jacobsen. Foto privat.

Norgesdemokratene er i rute til Stortingsvalget

Uten Filter har intervjuet partileder Geir Ugland Jacobsen.

Mandag 31. mars er siste frist for alle partier med tanke på innlevering av valglister for Stortingsvalget 2025. I den anledning har Uten Filter snakket med Norgesdemokratene sin partileder, Geir Ugland Jacobsen.

Uten Filter (UF): Vi har hørt at Norgesdemokratene (ND) har tatt initiativ til et listesamarbeid i årets valg. Stemmer det?

Geir Ugland Jacobsen (GUJ): ND tok sammen med organisasjonen NOREXIT (ut av EØS) et initiativ i september i fjor, med tanke på et listesamarbeid i Stortingsvalget 2025. Et slikt samarbeid er nå mulig i riksvalg (kun i lokalvalg tidligere), i henhold til den nye valgloven.

Kort fortalt innebærer et listesamarbeid at to eller flere partier lager en fellesliste som erstatter de ulike individuelle partilistene. Listen får eget navn, og navnene på de enkelte samarbeidende partier skal stå på felleslistens valgsedler, under listenavnet.

Når flere partier som ligger på f.eks. 0,3-3% normalt, slår seg sammen, mangedobles muligheten for å komme over sperregrensen på 4%. Hadde f.eks. ND, Konservativt og INP hatt et slikt samarbeid, ville vi nesten garantert kommet inn på Stortinget, med minst 8 representanter til sammen, fordelt noenlunde rettferdig mellom oss.

Deltakende partier beholder sin organisasjon og identitet, og kan føre den politikken de vil, med de representanter de får inn på tinget via en fellesliste.  Med tanke på valgkampen kan listea gå til valg på de hovedsaker de eventuelt er enige om.

UF: Hvordan har det gått?

GUJ: Vi holdt et møte i november, med ca. ti ulike partier og grupperinger som befinner seg utenfor Stortinget. Dessverre var det overraskende liten respons. Det kan virke som om mange ikke helt skjønner hva et listesamarbeid går ut på – ikke minst hvilken unik mulighet det gir for mindre partier til å bli representert på Stortinget. 

Vi har hatt flere konkrete samtaler med ett annet parti, der noen så poenget, men ikke mange nok til at de fikk flertall i styrende organer til å være med på en fellesliste. Vi synes naturligvis at dette er skuffende. Fellesliste for de minste partiene er en «no-brainer» som vi sier i ND. Vi satte en intern frist på 1. mars for en avklaring. Da den ikke kom, valgte Sentralstyret i ND å se vekk fra fellesliste, og fokusere fullt på en valgkamp på egen kjøl.

UF: Hva gjør dere nå konkret?

GUJ: Vi gjør det vi og andre partier må gjøre innen 31. mars, for å kvalifisere til valg i alle fylker. Vi har nå fått på plass fylkesliste i alle 19 valgfylker, med gode stortingskandidater for ND.

På alle lister er det en miks av sentrale og lokale partirepresentanter. Valgkampen skjer i regi av disse, samt sentrale og lokale partiledd med kompletterende valgkampplaner.

Virkemidlene vil være mange. I og med at ND, som det tydeligste reelle opposisjonspartiet til dagens antinasjonale politikk, er boikottet av etablissementet – inkludert deres lojale klakørmedier.

Vi har gitt opp MSM. Den norske mediefloraen er skremmende politisert. De ønsker ikke å se oss på Stortinget, og gjør det de kan for å stoppe oss. Vi skal klare det uten dem, selv om det tar litt lenger tid.

Vi får en del hjelp fra USA. Mange norske velgere skjønner at det Donald Trump og hans team gjør for USA, også kan og bør gjøres i Norge.

De ser at ND er Norges svar på «MAGA». Vi har nesten sammenfallende politikk:

  • et DOGE-forslag for Norge, med tanke på rasjonalisering av offentlig sektor, ble lansert av ND allerede i januar 2021
  • ND vil også sikre nasjonal identitet, suverenitet og frihet
  • vi vil ta Norge ut av overnasjonale organisasjoner og avtaler, stoppe all uintegrerbar immigrasjon
  • iverksette repatriering av immigranter som ligger samfunnet vårt til byrde
  • avblåse klimahysteriet og «Det Grønne Skiftet»
  • kutte kraftig i offentlig sløsing og byråkrati
  • senke og avskaffe en masse skatter og avgifter
  • bedre og desentralisere offentlige primærtilbud som skole, helse, lov og orden, forsvar og eldreomsorg
  • jobbe for et mest mulig desentralisert samfunn
  • unngå å trekke landet inn i kriger som ikke angår oss, samt mye annet som også MAGA står for i USA

Vi har hatt det aller meste på programmet i mange år. Vi har sågar vært forut for MAGA på mange saker. Vår første oppgave i valgkampen er å gjøre partiet og politikken bedre kjent blant velgerne. Det har vi en god plan for – bare vent!

UF: Er det ellers noen store utfordringer du vil nevne?

GUJ: For oss politikere står utfordringene i kø.

Det bør de også gjøre. Stillstand er ikke det beste.

Den største utfordringen, er at media er programmert til å fortie og sensurere oss. Ellers er det alltid behov for justeringer og forbedringer i en stor partiorganisasjon som ND har.

Av og til kan det oppstå personkonflikter, selv her hvor politisk uenighet sjelden forekommer. Jeg vet ikke om et eneste parti som ikke til tider opplever intern uro.

En vanlig utfordring, er at enkeltpersoner plutselig finner ut at de er uenig med partiet i en kontroversiell sak, og nekter å bøye seg for flertallet i partiets fora, eller instruks fra overordnede — eller at det sporadisk kan oppstå dårlig kjemi mellom personer — ofte grunnet prestisje.

Noen ganger beror konflikter på misforståelser og helt unødvendig skinn-uenighet som vokser seg så stor, at det blir åpen konflikt. Det kan stjele mye tid og energi.

Sentralstyret har nettopp avsluttet to slike saker, der uenigheten i utgangspunktet ikke har vært vesentlig, men hvor prestisje og manglende situasjonsforståelse har drevet personer til å gjøre problemet mye større.

De to siste sakene som vi har hatt, endte i eksklusjon i forrige uke, etter at personene det gjaldt ikke har vært åpne for kompromisser, men heller stilte rene ultimatum understøttet av trusler. I tillegg har begge begått grove vedtektsbrudd underveis i prosessen.

Vi måtte innse at det var en stor risiko for at disse konfliktene aldri ville bli reelt bilagt, og derfor utgjorde en risiko for partiet. Dette gjorde at partiledelsen til slutt innså at begge personer måtte ekskluderes.

Det er ikke noe vi gjør med lett hjerte, men når vi gjør det, finnes det ikke noe godt alternativ.

Enkelte ekskluderte vil slamre med dørene idet de forlater partiet. Det er mer regelen enn unntaket. Enkelte er svært lite sannferdige i sin fremstilling av både saken og partiet. Disse «hevntoktene» er blitt så vanlige at de fleste tar dem med en stor klype salt.

Vi er heldigvis også spart for en rekke vanlige utfordringer. F.eks. har vi fått en solid sentralorganisasjon med mye kompetanse. Ikke minst har vi svært god (kanskje litt stram) økonomistyring, som gjør at vi i fjor gikk med et pent overskudd i forhold til budsjettet. Det gir en solid buffer i valgkampen.

UF: Noe du vil si til leserne før valgkampen starter for alvor?

GUJ: Hvis du er glad i Norge og ønsker at økonomien, naturen, friheten og sikkerheten vår skal bestå og forbedres, i folkets eie for all fremtid, skal du stemme ND.

Mange som kjenner programmet vårt, sier at det er Norges suverent beste.  Jeg håper at alle vil ta seg bryet med å sjekke det selv, på norgesdemokratene.no/program.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Sofia Rana, foto fra hennes Facebook-profil

Sofia Rana og Sagene Idrettsforening angriper ytringsfriheten

Kanselleringskulturen rammer Norgesdemokratene.
– Norge har mer enn nok kraft til eget bruk hvis vi kutter eksporten, mener Rune Andreassen. Foto: Privat

Fordummende vinkling av viktig debatt

– Hvis vi skal delta i den offentlige debatten, er