Dette er et leserinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Av Gro Anett Ludvigsen
Se bort fra Trumps personlighet. Som president er det viktigste å få ting til å fungere. Medier vil selge aviser og henter frem «eksperter» som sier Trumps tollsatser er en katastrofe og at han er en løs kanon. «Eksperter» er skråsikre. Hvorfor ikke lytte til Trumps eksperter? F.eks. finansminister Scott Bessent, Kevin Hassett (ekspert på skattepolitikk) og Peter Navarro (ekspert på Kina, handel og produksjonspolitikk).
Telefonstorm til Det hvite hus – vil forhandle
Kevin Hassett forteller nå at over 50 land har tatt kontakt de siste dagene for å forhandle om tollsatser, Trumps mål. Han vil reformere internasjonal handel, det vil si at han ønsker bilaterale avtaler land imellom fremfor komplekse handelsavtaler som kun enkelte vil tjene på (WTO). Dette har vi sett med Kinas markedsdominans. Fordelen med bilaterale avtaler er at de kan reforhandles når som helst ut fra begge parters interesse.
Kapital og arbeidsplasser til USA
Vi har den siste tiden også sett store selskaper flytte sin produksjon til USA – Trumps overordnede mål.
Her er eksempler på selskaper som kommer «hjem» igjen, nye utenlandske selskaper og selskaper som vil øke sin produksjon i USA:
Teknologi: Apple,Nvidia og Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).
Bilindustri: Stellantis, General Motors (GM), Honda,Hyundai, Volvo,MercedesogFord.
Elektronikk og andre forbruksvarer: Samsung, LG Electronics, LVMHogEli Lilly and Company
Apple vil investere en historisk sum på $500 milliarder (med 20 000 arbeidsplasser), TSMC $100 milliarder, Eli Lilly $27 milliarder (med 13 000 arbeidsplasser) og Stellantis $5 milliarder.
Dominoeffekt
USA er i en kritisk situasjon økonomisk, noe måtte gjøres. Allerede nå begynner vi å se effekten av Trumps politikk. Trolig vil vi det bli en dominoeffekt fremover. I en urolig periode vil – naturlig nok – investorer trekke seg ut eller sitte på gjerdet. Det betyr krasj i markeder. Men krasj i markeder er ikke det samme som krasj i økonomien. Det er kun en tilpasning, det er nettopp det som er markeders mekanisme. Når ting roer seg, kommer investorer på banen igjen og sprøyter inn kapital der det er mest lønnsomt.
Også av Gro Anett Ludvigsen på Uten Filter: Trumps utenrikspolitikk – strategier eller galskap?