Trump innfører 125% toll mot Kina
Bilde: AI

Trump innfører 125% toll mot Kina

Pauser gjensidige tollsatser for andre land.

I en, for mange, uventet vending i USAs handelspolitikk, kunngjorde president Donald Trump i går en kraftig økning i tollsatsene mot Kina, samtidig som han innførte en 90-dagers pause i de gjensidige tollsatsene mot en rekke andre land.

Uttalelsen, som ble publisert på Truth Social, Trumps foretrukne sosiale medieplattform, markerer en ny fase i den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina, samtidig som den signaliserer en midlertidig demping av spenninger med andre handelspartnere.

I meldingen skrev Trump: «Basert på mangelen på respekt Kina har vist verdensmarkedene, øker jeg herved tollen som USA krever av Kina til 125%, med umiddelbar virkning.» Han la til at han håper Kina snart vil innse at «dagene med å utnytte USA og andre land ikke lenger er bærekraftige eller akseptable».

Denne beslutningen kommer etter at Kina tidligere samme dag innførte ytterligere gjengjeldelses-toll på amerikanske varer, noe som eskalerte en allerede spent situasjon.

BREAKING: Trump Raises Tariffs on Chinese Goods While Pausing or Lowering For Other Countries https://saraacarter.com/breaking-trump-raises-tariffs-on-chinese-goods-while-pausing-or-lowering-for-other-countries/ via @SaraCarterDC

En selektiv handelsstrategi

Mens tollsatsene mot Kina skjerpes, valgte Trump å ta en annen tilnærming til resten av verden. Han autoriserte en 90-dagers pause i de såkalte gjensidige tollsatsene som ble innført mot nesten 90 land tidligere denne uken, og reduserte samtidig tollnivået til en universell sats på 10 % i denne perioden.

«Mer enn 75 land har kontaktet representanter for USA, inkludert handelsdepartementet, finansdepartementet og USTR [USAs handelsrepresentant], for å forhandle om løsninger på temaer som handel, handelsbarrierer, tollsatser, valutamanipulasjon og ikke-monetære tollsatser», skrev Trump.

Han understreket at disse landene, på hans sterke oppfordring, ikke har gjengjeldt mot USA, noe som har motivert beslutningen om en pause.

Denne todelte strategien ser ut til å isolere Kina ytterligere i den globale handelskonteksten, samtidig som den gir USA tid til å forhandle med andre nasjoner. Ifølge CNN Business (9. april 2025) førte kunngjøringen til en umiddelbar oppgang i aksjemarkedene, til tross for at den universelle tollsatsen på 10 % fortsatt er gjeldende.

Dow Jones steg med nesten 3000 poeng (7,87%), S&P 500 økte med 9,5%, og Nasdaq klatret 12,2% – den beste dagen for sistnevnte siden januar 2001.

Bakgrunn og reaksjoner

Trumps tollpolitikk har vært et sentralt element i hans økonomiske agenda siden han tiltrådte i januar 2025. Forrige uke innførte han omfattende gjensidige tollsatser mot en rekke land, med satser som varierte opp til 49%, som en del av det han kalte «frigjøringsdagen» for amerikansk handel.

Dette førte til betydelig markedsuro og frykt for en global handelskrig. Kinas respons, med en økning av sine tollsatser på amerikanske varer til 84%, ser ut til å ha utløst Trumps beslutning om å heve tollen til 125%.

Handelsminister Howard Lutnick bekreftet i en melding på X at han og finansminister Scott Bessent var til stede da Trump skrev innlegget på Truth Social. «Verden er klar til å samarbeide med president Trump for å fikse global handel, og Kina har valgt motsatt retning,» skrev Lutnick.

Bessent antydet at pausen på 90 dager vil gi rom for forhandlinger med andre land, som for eksempel Vietnam, hvor amerikanske representanter allerede er i møter.

Reaksjonene internasjonalt har vært blandede. Canadas statsminister Mark Carney uttrykte lettelse over pausen og kalte den «en velkommen utsettelse for den globale økonomien» i en melding på X (9. april 2025).

Samtidig advarte Bank of England om at Trumps tollpolitikk fortsatt øker risikoen for lavere vekst, høyere inflasjon og finansiell ustabilitet globalt, ifølge The Guardian.

Økonomiske konsekvenser og usikkerhet

Selv om markedene reagerte positivt på nyheten om pausen, advarer økonomer om at usikkerheten fortsatt er betydelig. Den universelle tollsatsen på 10% og de vedvarende høye tollene mot Kina, sammen med eksisterende 25% toll på stål, aluminium og biler, kan fortsatt føre til prisøkninger for amerikanske forbrukere.

CNBC (9. april 2025) rapporterer at bedrifter fortsatt står overfor uforutsigbarhet, spesielt med tanke på hva som vil skje etter de 90 dagene.

Kina, på sin side, har lovet å «kjempe til slutt» mot Trumps tollsatser, ifølge en uttalelse fra landets handelsdepartement gjengitt av NPR (8. april 2025). Eksperter som Gabriel Wildau fra konsulentselskapet Teneo mener Beijing forbereder seg på en langvarig økonomisk konfrontasjon, støttet av syv år med arbeid for å redusere avhengigheten av USA.

Hva nå?

Trumps beslutning om å eskalere tollene mot Kina mens han gir andre land en pustepause, kan sees som et taktisk grep for å styrke USAs forhandlingsposisjon. Likevel gjenstår det å se om dette vil tvinge Kina til forhandlingsbordet eller ytterligere forverre forholdet mellom de to økonomiske stormaktene.

For amerikanske forbrukere og bedrifter er bildet fortsatt uklart, med potensielle prisøkninger truende i horisonten.

Som Trump selv avsluttet meldingen: «Takk for deres oppmerksomhet om denne saken!»

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.