Frankrikes president utlyser nyvalg etter ydmykende tap i europaparlamentsvalget
Foto: Skjermbilde fra Youtube. Emmanuel Macron.

Frankrike vil anerkjenne Palestina og oppfordrer til forsoning med Algerie

President Emmanuel Macron har kunngjort at Frankrike planlegger å anerkjenne den palestinske staten i løpet av noen måneder.

Frankrike forsøker for tiden å finne en ny utenrikspolitisk kurs, både i Midtøsten og Nord-Afrika.

President Emmanuel Macron har kunngjort at Frankrike planlegger å anerkjenne den palestinske staten i løpet av noen måneder, ifølge en rapport fra France 24.

«Vi må bevege oss mot anerkjennelse, og vi vil gjøre det i løpet av de kommende månedene», sa den franske presidenten, og kalte det den ‘riktige’ tingen å gjøre og en del av hans innsats for «kollektiv sikkerhet i regionen».

Macron mener at et slikt trekk vil hjelpe Israel ved å oppmuntre dem som nekter å akseptere Israels rett til å eksistere og forsvare Palestina, til å komme til forhandlingsbordet. Han håper at Frankrike vil gå foran med et godt eksempel ved å strekke seg over midtgangen, så å si. De palestinske selvstyremyndighetene har også ønsket velkommen det de kaller «et skritt i riktig retning».

«Vårt mål er å lede denne konferansen med Saudi-Arabia i juni, der vi kan fullføre denne bevegelsen med gjensidig anerkjennelse (av en palestinsk stat) fra flere parter,» sa Macron til fransk TV under sitt besøk i Egypt.

Den franske regjeringen forsøker også å glatte over situasjonen med Algerie. Utenriksminister Jean-Noël Barrot kunngjorde 6. april, under et besøk i den algeriske hovedstaden, at «en ny fase» i forholdet mellom Frankrike og Algerie hadde begynt, ifølge franske medier.

«Sammen med president Tebboune uttrykte vi et felles ønske om å løfte teppet» og «gjenoppbygge et partnerskap mellom likeverdige, rolige og fredelige parter», sa han etter et 2,5 timer langt møte.

Spenningene mellom de to landene har vært tilspisset siden i fjor sommer, da Macron kunngjorde Frankrikes støtte til Marokkos autonomiplan for det omstridte territoriet Vest-Sahara. Europaparlamentet vedtok også nylig en resolusjon som krever at Algerie løslater fengslede kritikere av den sittende regjeringen, deriblant forfatteren Boualem Sansal, som senere ble dømt til fem års fengsel.

Til tross for noen antagonistiske uttalelser fra den franske innenriksministeren Bruno Retailleau, oppfordrer Macron nå til normaliserte forbindelser med Algerie. Dette har blitt applaudert av den tidligere franske statsministeren Dominique de Villepin, som har dukket opp på den politiske radaren igjen og etter sigende til og med vurderer å stille som presidentkandidat.

Villepin sier at Frankrike bør sikte mot «ro med Algerie» ved å vurdere «hele forholdet» og få slutt på «demoniseringen», ifølge en avis.

Disse kommentarene kom etter at han ble spurt spesifikt om Sansals fengsling, noe som førte til en voldsom motreaksjon fra enkelte.

Under en ordveksling med journalisten Benjamin Duhamel på BFMTV i februar, før Sansal ble dømt, spurte Duhamel «Så et land som vilkårlig fengsler en 80 år gammel forfatter, med en leder som fengsler sin opposisjon, er ikke det et diktatur?» Villepin svarte på dette: «Disse dommene som behager deg, hjelper ikke på situasjonen. Vi må tenke på de millioner av dobbeltstatsborgere som bor i Frankrike. Det er både et innenriks- og et utenrikspolitisk problem.» Han fortsatte: «Hvis jeg i dag sier at det er et diktatur, går jeg inn i et scenario som fører meg, politisk og diplomatisk, inn i en total blindgate i våre relasjoner med Algerie».

Macrons sterkere tone på noen fronter, blant annet overfor USAs president Trump, kan skyldes Villepins gjenkomst. Som Politico har skrevet, ble Villepins tidligere parti, Les Républicains, i hovedsak spist opp av Macrons En Marche (nå Renaissance), i tillegg til de som bestemte seg for å gå fra sentrum-høyre til det såkalte ytre høyre.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.