Hendelsen skjedde under signeringen av presidentens nye eksekutive ordre som straffer de som motsatte seg Trumps påstander om valgfusk i 2020, ifølge The New York Times.
Whitmer, en demokrat, hadde forventet et privat møte med Trump, men ble uventet ført inn foran pressen, noe som førte til at hun forsøkte å unngå kameraene.
So Pathetic. Michigan Governor Gretchen Whitmer Tried to HIDE HER FACE From Photographer During White House Visit – See the Picture https://t.co/N0BDzFinDC #gatewaypundit via @gatewaypundit
— pat (@patgill69033215) April 13, 2025
peek A Boo Gretch ! We see you ! 🤣😂🤣 pic.twitter.com/dIhqMpfA1i
Bildene har gått viralt og utløst en bølge av reaksjoner på sosiale medier, hvor mange har stilt spørsmål ved hvorfor hun reagerte på denne måten.
Noen kritikere, inkludert republikanske kommentatorer, har kalt oppførselen hennes barnslig og antydet at hun lider av «Trump Derangement Syndrome,» en uformell term brukt for å beskrive overdreven motstand mot Trump.
Our dumbass Michigan governor @GovWhitmer hides her face during photo-op with President Trump immediately after asking for State Funding. Now the MEMES are popping up everywhere. Total embarrassment for the people of Michigan!! ✅ https://t.co/SA6sYWl19r
— Liberty Lover (@americaffirst) April 13, 2025
Andre har spekulert i at Whitmer kan ha vært ukomfortabel med å bli assosiert med Trumps politiske agenda.
Whitmers motvilje mot å bli fotografert kan også knyttes til hennes tidligere erfaringer med nasjonal oppmerksomhet, inkludert en dramatisk kidnappingssak i 2020 som satte henne i søkelyset.
I oktober 2020 avslørte FBI en komplott fra en høyreekstrem militsgruppe kalt Wolverine Watchmen, som planla å kidnappe Whitmer og muligens henrette henne som en del av et angrep mot delstatsregjeringen i Michigan.
Gruppen, som besto av 13 menn, var motivert av sinne over Whitmers strenge koronarestriksjoner og hennes politiske standpunkter, og de hadde planer om å prøve henne for «forræderi.»
FBI infiltrerte gruppen med 12 informanter og agenter, som spilte inn samtaler der medlemmene diskuterte bruk av eksplosiver og planer om å ta Whitmer til fange fra feriehuset hennes ved Lake Michigan.
En av de mistenkte, Ty Garbin, innrømmet senere at de hadde planer om å binde Whitmer og frakte henne bort med båt, mens en annen, Brandon Caserta, ble tatt opp mens han sa at han ville «ta ut så mange som mulig» hvis planen ble satt i verk.
Arrestasjonene fant sted 7. oktober 2020, etter at flere av medlemmene forsøkte å kjøpe eksplosiver fra en undercover FBI-agent, og saken ble en politisk brannfakkel i forkant av presidentvalget samme år.
Seks av de mistenkte ble siktet på føderalt nivå for konspirasjon om kidnapping, mens syv andre ble siktet for statsrelaterte forbrytelser som støtte til terrorisme og gjengmedlemskap.
To menn, Adam Fox og Ty Garbin, erklærte seg skyldige og vitnet mot de andre i bytte mot mildere straff, mens to andre, Daniel Harris og Brandon Caserta, ble frikjent i 2022 etter at forsvaret hevdet at FBI hadde overdreven innflytelse i saken.
I oktober 2022 ble tre andre medlemmer, Pete Musico, Joseph Morrison og Paul Bellar, dømt for å ha gitt materiell støtte til terrorisme, med dommer på opptil 20 år i fengsel.
Saken ble ytterligere komplisert av påstander om at FBI hadde en for aktiv rolle i å drive konspirasjonen fremover, noe som førte til debatt om hvorvidt det var en «felle» satt av myndighetene for å fange høyreekstreme aktører.
Whitmer selv beskyldte daværende president Trump for å ha bidratt til å oppildne ekstremistene ved å ikke tydelig fordømme høyreekstreme grupper og for hans håndtering av pandemien, som hun mente hadde gjort henne til et mål.
Den nylige hendelsen i Det ovale kontor fant sted midt i en annen kontrovers knyttet til Trumps eksekutive ordre, som også inkluderer tiltak for å endre hvordan valg gjennomføres i USA.
Trump har nylig signert en ordre som forbyr telling av poststemmer mottatt etter valgdagen, noe som kan påvirke hundretusener av stemmer i stater som California og Washington, ifølge NPR.
Denne ordren har allerede møtt motstand fra 19 stater, som har saksøkt Trump-administrasjonen og kalt tiltaket grunnlovsstridig og et angrep på delstatenes rett til å styre sine egne valg.
Whitmer, som har vært en fremtredende demokratisk stemme, har tidligere kritisert Trump for hans valgrelaterte påstander, inkludert hans gjentatte falske påstander om at valget i 2020 var «rigget.»
Som guvernør har Whitmer fokusert på infrastruktur og helsetjenester i Michigan, og hun ble gjenvalgt i 2022 etter en kampanje der hun lovet å «fikse de forbannede veiene» i delstaten.
Hennes politiske karriere har også inkludert nasjonal oppmerksomhet, som da hun holdt Demokratenes svar på Trumps State of the Union-tale i 2020 og da hun i 2013 delte sin erfaring som offer for seksuelle overgrep under en abortdebatt i Michigan-senatet.
Whitmers tilstedeværelse i Det ovale kontor i 2025 viser den fortsatte spenningen mellom demokratiske ledere og Trump, som har returnert til makten og fortsetter å presse en kontroversiell agenda.
Hendelsen har også gjenopplivet diskusjoner om Whitmers offentlige image, inkludert spottende kallenavn som «Stretchin’ Gretchen,» som stammer fra en gammel historie der hun angivelig skal ha vært upassende i ungdomstiden, ifølge en kommentar på X.