Ideologiseringen av Storbritannias politistyrker går stadig lengre. Nå skal politibetjentene ha «opplæring i likeverd», med fokus på «hvite privilegier», «mikroaggresjoner» og skillet mellom «ikke-rasistisk og antirasistisk».
Det britiske avisen The Telegraph rapporterer at Thames Valley Police pålegger politibetjenter denne opplæringen. Dette skjer til tross for at en domstol i fjor konkluderte med at nettopp denne politistyrken diskriminerte hvite politibetjenter.
I saken hadde tre betjentene, som vant saken i domstolene, alle jobbet i politiet imellom 19 og 26 år, og ble aktivt hindret i å søke på stillingen.
Nå gjennomgår resten av politistyrken «opplæring i likestilling», noe som ifølge en uavhengig gjennomgang av saken «ofte kan oppfattes som en demonisering av hvite mennesker og dermed bygger barrierer mot læring».
Antagelig forstår ikke politiledelsen ironien i denne situasjonen.
Tidligere assisterende politimester Kerrin Wilson, som ledet gjennomgangen, bemerker at enkelte betjenter uttrykte «sterke følelser av frustrasjon» over opplæringen. «Som hvite menn følte de seg forfordelt, og … de hadde en oppfatning av at urettferdighet var tillatt for minoritetsgrupper, men ikke for majoritetsbefolkningen», skriver hun.
I gjennomgangen bemerkes det også at minoritetsoffiserer også var irriterte over opplæringen, som de mente var skadelig for et meningsfylt mangfoldsarbeid. I gjennomgangen heter det at minoriteter ikke ønsker å delta i slike ordninger der «skaden på omdømmet deres er større enn den muligheten de kan ha fått». «En rekke ansatte med minoritetsbakgrunn har åpent erklært at de ikke vil søke forfremmelse eller spesialisering i overskuelig fremtid, fordi dette har gitt dem en følelse av at selv om de skulle lykkes med å bli forfremmet, vil deres innsats ikke bli akseptert som ekte av noen», heter det i rapporten.
I rapporten heter det videre: «Noen ansatte har uttalt at til tross for at de har vært i politiet i mange år, føler de nå at [det] har blitt et fiendtlig miljø, og de vil ikke anbefale politiet som en foretrukket arbeidsgiver for personer med minoritetsbakgrunn.»
Gjennomgangen viser også at det har vært en «svært sterk, til tider på grensen til aggressiv» reaksjon fra hvite politifolk, som føler at «de ikke har noen støtte i politiet», og som ønsker at det skal få konsekvenser for dem som presser på for «positiv diskriminering» fra høyere hold.
«Det er en påtagelig følelse av å bli oversett, noe som gjenspeiles i den bredere samfunnsdiskursen som er i ferd med å vokse frem i Storbritannia, og som derfor ikke kan ignoreres», heter det i rapporten.
«Hvis dette ikke blir tatt tak i, kan det føre til enda større splittelse innad i politiet etter hvert som de kulturelle holdningene blir mer fiendtlige», legges det til.
Rory Geoghegan, tidligere rådgiver for regjeringen og tidligere politimann, sier i en kommentar: «Politibetjenter og -ansatte fortjener langt bedre fra sine ledere enn å bli kategorisert etter hudfarge og utsatt for reduktive, splittende ideologier.»
«Den uavhengige gjennomgangen avslører denne urovekkende praksisen, men den klarer ikke å identifisere eller konfrontere det underliggende problemet: den ureflekterte aksepten av kritisk raseteori – et dypt politisk rammeverk som ikke har noen plass i en upartisk polititjeneste», la Geoghegan til.
Thames Valley Police uttalte i en pressemelding at «våre ansatte og betjenter representerer en mangfoldig gruppe med ulike syn på mange spørsmål – men det er våre felles verdier som bringer oss sammen for å beskytte lokalsamfunnene våre.»
«Vi er forpliktet til å lære av denne arbeidsretten og den uavhengige gjennomgangen for å forbedre hvordan vi jobber sammen», heter det videre i uttalelsen, som legger til: «Vi streber etter å være rettferdige og modige i hvordan vi tjener våre kolleger og samfunnet.»
Den siste utviklingen kommer samtidig som det har kommet frem at politiet i West Yorkshire tillater svarte, asiatiske og minoritetsetniske (BAME) kandidater å sende inn jobbsøknader hele året, mens hvite personer må vente på spesifikke rekrutteringskampanjer.