Remix News melder at for første gang er muslimske elever den største religiøse gruppen i Wiens skoler. Dette understreker den utrolige demografiske endringen som finner sted i den østerrikske byen. Frihetspartiet i Østerrike (FPÖ) slår nå alarm.
Muslimske elever utgjør nå 41,2 prosent av alle elever, mens andelen kristne elever har falt til 34,5 prosent. Trenden er bare økende, og ledsages av økende problemer, blant annet vold i skolen og kvinneforakt.
Tallene er hentet fra kontoret til Bettina Emmerling, byråd med ansvar for utdanning. I fjor var andelen elever med islamsk tro 39,4 prosent, men nå har den for første gang passert 40 prosent.
Samtidig slår det høyreorienterte Frihetspartiet i Østerrike (FPÖ) alarm om den raske demografiske utviklingen i Østerrike og Wien.
«Østerrikere vil snart være fremmede i sitt eget land», sier Hannes Amesbauer, FPÖs sikkerhetspolitiske talsmann.
FPÖs nasjonalrådsmedlem Maximilian Weinzierl, FPÖs ungdomspolitiske talsmann og forbundsformann for Frihetspartiets ungdom, uttalte: «Det vi i FPÖ har advart mot i flere tiår, men som alltid ble avfeid som høyreorientert skremselspropaganda, er nå virkelighet: Innvandringen har fullstendig overkjørt landet vårt….41,2 prosent muslimske studenter – det er ikke lenger en minoritet, det er den nye majoriteten. Og det er ikke bare det at østerrikske barn er blitt en minoritet i skolen. Selv sammen med andre kristne europeiske migranter er de færre enn ikke-europeiske muslimer. Dette er et direkte resultat av erstatningsmigrasjon, asylmisbruk og SPÖs, ÖVPs og De Grønnes fornektelse av virkeligheten. I stadig flere skoleklasser er tysk et andrespråk, og våre verdier blir stadig mer sekundære. Barna våre blir marginalisert av migranter. Dette er ikke lenger innvandring, det er fordrivelse.»
Samtidig forsøker myndighetene å avverge problemene som Wiens eksploderende muslimske befolkning fører med seg. Ifølge Emmerling, som er politiker for partiet NEOS, må prinsippene om menneskeverd, pluralisme og demokrati, samt likestilling mellom kjønnene, være tydelige for særlig unge mennesker. Hun mener at «det er i barndommen det er lettest å lære og mestre aksept og mangfold».
Flere studier, både fra universiteter og myndigheter, advarer imidlertid om at unge muslimer i Wien ikke bare er mer religiøse enn gjennomsnittet, men også mer tilbøyelige til å ha negative eller ekstremistiske holdninger. Disse holdningene inkluderer antisemittisme, fordommer mot LHBTQ-miljøet og avvisning av kvinners like rettigheter.
«Ingen i Wien kan leve en livsstil som er basert på en fundamentalistisk tolkning av religiøse tekster, særlig ikke hvis den er kvinnefiendtlig, minoritetsfiendtlig, statsfiendtlig eller antidemokratisk», sier Emmerling.
For å møte de økende spenningene i skolesystemet ønsker Emmerling å innføre et nytt, obligatorisk fag fra barneskolen, kalt «Å leve i et demokrati», som har som mål å lære bort de grunnleggende prinsippene for demokrati, etiske verdier og sameksistens på et felles grunnlag. Christoph Wiederkehr, den liberale utdanningsministeren fra NEOS, har allerede lagt frem konkrete planer om dette.
Ifølge Thomas Krebs, medlem av lærerforbundet, flykter lærerne fra Wiens grunnskoler «i hopetall». Wiens delstatsregjering har imidlertid ingen gode ideer til hvordan de skal håndtere den økende tilstrømningen av elever.
«På en toppdag mottok jeg til og med 20 rapporter om ansatte som sa opp (kontrakten sin) for det kommende skoleåret», sier han.
Krebs konstaterer at oppsigelsesbølgen skyldes at delstatsregjeringen i Wien ikke har stilt krav om tilstrekkelige tyskkunnskaper ved skolestart, og at den ikke har tatt grep mot vold, ekstremisme og kvinnefiendtlighet.
På mange skoler er situasjonen alvorlig. Evelyn Kometter, leder for paraplyorganisasjonen for foreldreforeninger i hele Østerrike, sier: «Læreren må gjenta en setning 10-12 ganger før den til slutt blir forstått. Men da er to tredjedeler av timen allerede over.»
I sin rolle står Kometter overfor en endeløs strøm av foreldre som klager over situasjonen i klasserommet. «Det er for eksempel en mor som har sønnen sin i en klasse med 22 elever – og bare tre av dem kan snakke tysk.» Resultatet er det rene kaos. «Læreren blir ikke tatt på alvor og blir ikke forstått.»
Regjeringens svar er ikke å forbedre situasjonen mellom lærere og elever, men i stedet å kappkjøre for å gjøre plass til flere nykommere. Krebs forteller at alle grøntområder asfalteres, regjeringen bygger containerklasserom og enorme skoleutvidelser.
«De kan ikke tenke seg noe bedre å gjøre enn å pløye opp de siste grøntområdene og idrettsanleggene til skolene med gravemaskiner og anleggsmaskiner og asfaltere dem med containere og enorme tilbygg uten noen reell plan», sier Krebs.
De nye tallene viser at blant de kristne elevene er 17,5 prosent romersk-katolske, 14,5 prosent er ortodokse kristne, og 23 prosent av elevene tilhører ikke noe trossamfunn. Andelen buddhistiske studenter er 0,2 prosent, jødiske studenter utgjør 0,1 prosent, og andre religioner ligger på 0,9 prosent. Undersøkelsen ble gjennomført blant 112 600 elever i Wiens grunnskoler, videregående skoler, spesialskoler og yrkesskoler.