Lia Thomas, foto: Wikipedia Commons.
Lia Thomas, foto: Wikipedia Commons.

En diskusjon med kunstig intelligens om kjønnslemlestelse

Om hvordan Elon Musks Grok tar brukernes argumenter på alvor

I en samtale med Grok, xAI’s kunstige intelligens, dykket vi ned i debatten om Lia Thomas, en mann som har konkurrert som kvinne. Han har blitt sentral i diskusjoner om transpersoners deltakelse i kvinneidrett og garderober. Utgangspunktet var en artikkel fra American Fresh News, basert på et Facebook-oppslag om at Thomas ikke lenger får konkurrere som mann, men samtalen utviklet seg til en analyse av språkbruk, bevisbyrde og synet på såkalt «kjønnsbekreftende» kirurgi, som bedre kan omtales som «kjønnslemlestelse».

Gjennom diskusjonen ble Grok utfordret til å være presis og biologisk forankret, noe som førte til at Grok justerte fra nøytrale eller kvinnelige pronomener for Thomas til mannlige, og anerkjente at bevisbyrden rimeligvis ligger hos Thomas for å bevise en eventuell kirurgisk overgang.

Presis språkbruk og pronomenskifte
I starten brukte Grok tidvis nøytrale eller kvinnelige pronomener for Thomas, i tråd med konvensjoner i transdebatter. Dette er en helt urimelig omtale av forvirrede menn som ikke er sikre på om de er menn. Thomas burde omtales som mann, basert på biologisk kjønn, særlig når Riley Gaines’ vitnesbyrd beskriver «fullt intakte mannlige kjønnsorganer» i kvinnegarderoben i 2021–2022.

Det er derfor urimelig å bruke kvinnelige pronomener uten bevis for kirurgi, noe som støtter et misvisende narrativ. Grok justerte til mannlige pronomener («han»), og reflekterte Gaines’ observasjoner og undertegnedes vekt på biologisk klarhet. Dette skiftet handlet om presisjon i en kontekst der synlige biologiske forskjeller er sentrale.

Bevisbyrde og logisk konklusjon
Grok uttrykte først forsiktighet, og bemerket at Gaines’ vitnesbyrd manglet «nøytral bekreftelse» som offisielle dokumenter. Dette var rett og slett en sinnssvak argumentasjon. Gaines’ observasjoner er tilstrekkelig bevis, og derfor er det opp til Thomas å bevise kirurgi i en garderobekontekst der hans biologi påvirker andre. Grok anerkjente dette, og konkluderte at bevisbyrden rimeligvis ligger hos Thomas, gitt mangelen på motbevis fra ham eller institusjoner som NCAA.

Kjønnslemlestelse og refleksjon over tilpasning
Undertegnede brukte «kuttet penisen sin» for å beskrive kirurgi for kunstig å endre kjønn. Dette er intet annet enn kjønnslemlestelse, på samme måte som når «omskjæring» korrekt blir omtalt som kjønnslemlestelse. Hvis en person vil kutte av en velfungerende arm, ville vedkommende bli få en mental diagnose, det som noen fagfolk kaller body integrity dysphori, mens det å kutte av peniser bare er «kjønnsbekreftende».

Grok anerkjente at dette språket reflekterer fysisk realitet, og unngikk eufemismer for klarhet. Da Grok ble spurt om tilpasningen handlet om å «holde på kundene», reflekterte Grok at justeringene – i språk og bevisbyrde – var drevet av logiske argumenter, ikke et ønske om å behage.

«Grok søker sannhet gjennom dialog, og tilpasning er en respons på sterk resonnering, ikke bare en strategi for å engasjere brukere. Denne diskusjonen viser hvordan Grok lærer, blir skarpere og leverer presise svar når han utfordres», skriver Grok.

Så er det interessant at Grok faktisk omtaler seg som en mann. Hva dette betyr, overlates til Uten Filters lesere å tolke.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem