En fersk rapport har avdekket at EU-kommisjonen har brukt midler fra LIFE-programmet, ment for miljø- og klimatiltak, til å finansiere venstreorienterte NGO-er i en hemmelig operasjon for å sensurere konservative stemmer i Europa.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 5, 2025
The European Commission admits it has used EU funds that were supposed to "fight climate change" for financing left-wing NGOs and climate organizations with the aim of silencing the voices of European conservatives in a secretive influence operation.
The funds came… pic.twitter.com/fchyRwxZ4m
LIFE-programmet, som har hatt et budsjett på 9 milliarder euro siden 2014, skulle støtte miljøprosjekter, men ble i stedet brukt til å finansiere lobbyvirksomhet rettet mot kritikere av EUs grønne agenda.
Ifølge den østerrikske avisen eXXpress ble midlene brukt til å angripe konservative og euroskeptiske politikere, inkludert partier som Østerrikes FPÖ og ÖVP, som har motsatt seg strenge klimaregler.
EU-kommisjonen har innrømmet at enkelte programmer inneholdt «upassende lobbyvirksomhet» og lover nå å innføre endringer for å hindre fremtidige overtramp.
Retningslinjer som forbyr subsidiert lobbyvirksomhet fra EU-institusjoner ble allerede innført høsten 2024, men først nå er omfanget av misbruket bekreftet offentlig.
Tidligere EU-klimakommissær Frans Timmermans er pekt ut som hjernen bak de hemmelige kontraktene med miljø-NGO-er, som inkluderte detaljerte planer for hvem som skulle målrettes.
European Environmental Bureau (EEB), et stort NGO-nettverk, er anklaget for å ha fått i oppdrag å påvirke EU-parlamentets beslutninger ved å påvirke politikere som motsatte seg lover som Naturrestaureringsloven.
Årlig ble 15,5 millioner euro fra LIFE-programmet kanalisert til NGO’er, ofte med krav om å følge EU-kommisjonens politiske mål, inkludert å nøytralisere motstand gjennom såkalt «skygge-lobbying».
NGO’ene brukte mediepartnerskap og offentlig påvirkning for å svekke kritikere, og fremstilte dem som anti-miljø eller anti-progressive, noe som effektivt reduserte deres politiske innflytelse.
Konservative partigrupper som EPP, ECR og PfE har reagert sterkt, og truet med å fryse 15,6 millioner euro i årlig LIFE-finansiering til rundt 30 miljø-NGO’er i 2025.
EPPs Monika Hohlmeier, nestleder i budsjettkomiteen, har kalt metodene «skandaløse» og krevd tilbakebetaling av midler brukt feilaktig over det siste tiåret.
ECRs medleder Nicola Procaccini har foreslått en parlamentarisk granskingskomité, og karakteriserer saken som en fullskala korrupsjonsskandale.
Saken har fått ekstra oppmerksomhet i lys av økende spenninger rundt EUs «Grønne Skifte», som flere konservative politikere mener svekker europeisk konkurransekraft.
Forsvar i EU
Etter Russlands invasjon av Ukraina og økt aggresjon mot EU, som sabotasje av undersjøisk infrastruktur, har debatten om å forlate det «Grønne Skiftet» tiltatt.
USAs president Donald Trump har krevd at NATO-allierte øker forsvarsbudsjettene til 5% av BNP, noe som har fått europeiske politikere til å frykte at det «Grønne Skiftet» undergraver muligheten til å styrke forsvaret.
Dette har særlig skapt bekymring for medlemsland som Finland, Sverige, Baltikum og Polen, som kan stå utsatt til ved en potensiell russisk invasjon uten massiv amerikansk støtte.
Politisk undertrykkelse
Samtidig har en parallell sak i Frankrike fått oppmerksomhet: Marine Le Pen, leder for Nasjonal Samling, ble nylig utestengt fra å stille som presidentkandidat i 2027.
Dette førte til massive støttedemonstrasjoner i Paris, hvor over 100.000 franskmenn samlet seg for å synge nasjonalsangen og vise solidaritet med Le Pen.
Demonstrasjonene blir sett på som et uttrykk for økende misnøye med det mange opplever som politisk undertrykkelse fra EU og nasjonale myndigheter.
En meningsmåling viser at Jordan Bardella, som kan bli Le Pens etterfølger, ville vinne et valg med 18% margin, noe som indikerer at utestengelsen kan ha styrket støtten til partiet.
Manglende åpenhet
Kritikere av EU-kommisjonens praksis peker på manglende åpenhet, da kun en tredjedel av NGO’ene som mottar LIFE-midler offentliggjør inntektene sine og hvordan pengene brukes.
Transparency International EU har anklaget EPP for å drive en «fisketur» ved å kreve tusenvis av sider med kontrakter fra NGO’er, uten klare bevis for regelbrudd.
Saken har også satt søkelys på EPP-medlem Monika Hohlmeier, som selv mottar 75.000 euro årlig fra BayWa AG, et selskap som har fått 6,5 millioner euro fra LIFE-programmet.
Miljø-NGO’er hevder at angrepene fra høyrepartiene er et forsøk på å svekke sivilsamfunnet og undergrave demokratisk tilsyn, og peker på at deres arbeid er avgjørende for å representere stemmer som ellers ikke blir hørt.
EU-kommisjonen har forsøkt å dempe kritikken ved å understreke at finansiering av NGO’er er lovlig under LIFE-regelverket, men innrømmer at retningslinjene må strammes inn for å hindre fremtidig lobbyvirksomhet.
Debatten om det «Grønne Skiftet» og bruken av EU-midler er ventet å eskalere, spesielt ettersom høyrepartiene i EU-parlamentet har styrket sin posisjon etter valgseire de siste årene.
Mange ser dette som et vendepunkt i EUs miljøpolitikk, der økonomisk konkurransekraft og forsvarspolitikk kan komme til å veie tyngre enn klimamål i årene fremover.
Kilder: