Av Christen Krogvig, lokallagsleder Hamar, Norgesdemokratene
Det å stanse islamiseringen av Norge er en høyt prioritert sak for Norgesdemokratene. Det er mange norske politikere som er villige til medvirke til at Norge islamiseres ved en kombinasjon av en hodeløs liberal innvandringspolitikk, gunstige støtteordninger for muslimske trossamfunn og manglende vilje til å forsvare alt hva vi har kjært mot islam. Islam kan synes å være en uimotståelig kraft som arbeider for å bringe verden til bake til 600-tallet.
Men det er ikke alltid slik at et samfunn blir stadig mer islamsk. Ledere som Mustafa Kemal Atatürk i Tyrkia og sjah Muhammad Reza Pahlavi av Iran gjorde svært mye for å av-islamisere sine respektive land. I ettertid har imidlertid Iran, og til dels også Tyrkia, blitt re-islamisert. Det er imidlertid gledelig at Saudi-Arabia, som huser islams største helligdommer, nå av-islamiseres under kronprins Mohammed bin Salmans ledelse.
Les mer: Satans disipler så svarteboka brenne
Reformer i Muhammeds hjemland
I løpet av de siste årene har Saudi-Arabia vært vitne til omfattende politiske, økonomiske og sosiale endringer under ledelsen av kronprins Mohammed bin Salman (MBS). Da han fikk til makten i 2017, satte han i gang en ambisiøs reformagenda, kjent som Vision 2030, med mål om å diversifisere økonomien og modernisere landet. Reformene har ikke bare hatt en økonomisk dimensjon, men også bidratt til at landet blir gradvis mindre preget av islam.
Kvinners rettigheter
En av de mest omtalte reformene under MBS’ ledelse har vært bedringen av kvinners rettigheter i Saudi-Arabia. I 2018 ble det opphevet et lenge kritisert forbud som forbød kvinner å kjøre bil, noe som symboliserte en bredere innsats for å gi kvinner større deltakelse i det offentlige liv. I tillegg er kvinner nå tillatt å delta i ulike offentlige arrangementer, som sportsbegivenheter, konserter og på offentlige steder som restauranter og kafeer.
Les mer: Konvertitter med moral i revers
Videre har Saudi-Arabia gjort endringer i vergemålssystemet, som tradisjonelt krevde at kvinner måtte ha tillatelse fra en mannlig verge (far, ektemann, eller bror) for å utføre visse handlinger, som å reise eller søke arbeid. Mange av disse restriksjonene har blitt fjernet, noe som gir kvinner større personlig frihet.
Kultur og religion
MBS har også innført reformer som har gjort Saudi-Arabia mer kulturelt åpent. Tidligere var underholdningssektoren i stor grad begrenset av religiøse lover, der mange former for offentlig underholdning som konserter og filmvisninger var forbudt. Dette har imidlertid endret seg raskt under MBS’ ledelse. Det nasjonale organet for underholdning, opprettet i 2016, har vært sentralt i å fremme kulturelle arrangementer og festivaler over hele landet.
Religiøse reformer har også vært merkbare. For eksempel har MBS begrenset makten til religionspolitiet, kjent som Mutawa, som tidligere håndhevet streng religiøs praksis i offentligheten. Denne begrensningen har gitt folk større frihet i dagliglivet og ført til en gradvis liberalisering av sosiale normer.
Økonomiske reformer: Diversifisering og modernisering
En av de mest kritiske utfordringene MBS ønsket å takle var Saudi-Arabias avhengighet av oljeinntekter. Landets økonomi hadde i flere tiår vært drevet av oljesektoren, som utgjorde en betydelig del av statens inntekter. For å redusere denne avhengigheten ble Vision 2030 lansert som et rammeverk for økonomisk reform og diversifisering.
Les mer: Fransk journalist avslører ekstreme synspunkter blant “moderate” imamer
Privatisering og investeringer
Et av hovedmålene i Vision 2030 er å privatisere statsstyrte selskaper og tiltrekke seg utenlandske investeringer. Et av de mest omtalte tiltakene i denne forbindelse var Saudi Aramcos børsnotering i 2019. Dette olje- og gasselskapet, som regnes som et av verdens mest verdifulle, ble delvis privatisert da en liten andel av aksjene ble solgt på børsen.
Saudi-Arabia har også jobbet for å tiltrekke seg internasjonale investeringer gjennom ulike insentiver og økonomiske reformer. Dette inkluderer bygging av nye økonomiske soner, som Neom-prosjektet, en futuristisk by med fokus på teknologi og bærekraft. Neom skal bli et globalt knutepunkt for innovasjon og tjene som en katalysator for Saudi-Arabias post-oljeøkonomi.
Turisme og underholdning
En annen sentral del av reformene har vært utviklingen av landets turismesektor. Tidligere var Saudi-Arabia i stor grad stengt for ikke-muslimske turister, men med MBS’ reformer har landet åpnet opp for internasjonal turisme, med mål om å trekke til seg 100 millioner turister innen 2030. Dette er blitt gjort ved å liberalisere visumprosessen, utvikle luksusresorter og satse på kultur- og sportsbegivenheter.
Les mer: Hva sier et gammelt leksikon om islam?
For å styrke underholdnings-industrien har Saudi-Arabia blant annet åpnet landets første kinoer siden 1980-tallet, samt arrangert store sportsbegivenheter som boksekamper, formel 1-løp og konserter med internasjonale artister. Denne sektoren er nå i vekst, og staten har planer om å gjøre underholdningsindustrien til en stor næring i fremtiden.
Geopolitiske og sikkerhetspolitiske reformer
Under MBS har Saudi-Arabia også gjennomgått en rekke geopolitiske og militære reformer, med et mål om å styrke landets regionale og internasjonale posisjon. Dette har inkludert en mer selvstendig utenrikspolitikk. Saudi-Arabia har i denne forbidelse opprettet diplomatiske forbidelser med Iran.
Kronprinsen har også lansert en omfattende antikorrupsjonskampanje, der flere prinsesser, forretningsfolk og høytstående embetsmenn har blitt arrestert og anklaget for korrupsjon og maktmisbruk. Kritikerne ser denne kampanjen som et forsøk på å konsolidere makten, mens tilhengerne ser det som et nødvendig grep for å bekjempe korrupsjon i det saudiarabiske samfunnet.
Les mer: Den voksende trusselen fra radikal islam
Utfordringer og kritikk
Til tross for den brede støtte MBS har fått for mange av reformene, har hans lederskap også møtt kritikk. Den brutale likvideringen av journalisten Jamal Khashoggi i 2018 på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul viser at MBS er en reformator, men ingen demokrat. Hendelsen utløste internasjonal fordømmelse og førte til en krise i forholdet mellom Saudi-Arabia og flere vestlige land.
Menneskerettighetsorganisasjoner har også kritisert Saudi-Arabia for den vedvarende undertrykkelsen av dissens og fengslingen av aktivister, til tross for de sosiale reformene. Selv om kvinner har fått flere rettigheter, har kvinnelige aktivister som kjempet for disse reformene, blitt fengslet og trakassert.
Les mer: Hamas’ løfter om fremtiden fra 2021
Under Mohammed bin Salmans lederskap har Saudi-Arabia gjennomgått en dramatisk forvandling. Hans reformer har ikke bare ført til en modernisering av økonomien og samfunnet, men også utfordret de tradisjonelle normene som har definert kongeriket i flere tiår. Likevel er MBS en polariserende figur, og balansen mellom modernisering, menneskerettigheter og konsolidering av makt vil fortsette å prege Saudi-Arabias fremtid.
Reformene når det gjelder kvinners rettigheter i Saudi-Arabia vil antagelig bli stående som en forbedring av kvinners rettigheter som kan sammenlignes med forbedringen av sortes rettigheter i USA, etter Den amerikanske borgerkrigen, da slaveriet ble avskaffet.