Regjeringsdannelse i Østerrike: Presidenten overser valgvinneren
President Alexander Van der Bellen og kansler Karl Nehammer. Foto: @vanderbellen on X, 7 October 2024

Overser valgvinneren: – Et slag i ansiktet for velgerne

FPÖs regjeringsambisjoner ignoreres

Alexander Van der Bellen, president i Østerrike, har besluttet å undergrave folkets vilje ved å be kansler Karl Nehammer, lederen av det sentrum-høyre orienterte Folkepartiet (ÖVP), om å danne regjering i stedet for FPÖs (norsk: Frihetspartiets) Herbert Kickl, som vant valget. ÖVP fikk kun 26,3 % av stemmene ved valget 29. september, mens det nasjonalkonservative FPÖ fikk 28,8 %. Tradisjonelt får det største partiet i valget ansvaret for å danne regjering.

Van der Bellen forsvarte sin beslutning tirsdag 22. oktober og sa at FPÖ-leder Herbert Kickl ikke kan finne en koalisjonspartner som vil gjøre ham til kansler. Han uttalte:

«Jeg vil gjerne understreke én ting: Det nasjonale valget er ikke et kappløp der partiet som kom først, får regjere. Den som ønsker å regjere alene, må krysse femti prosent-hindringen. De som ikke klarer det, må overbevise partnere og presidenten.»

Les mer: Frihetspartiet vinner valget i Østerrike

Han la til at en koalisjon består av partier som har evne til å inngå kompromisser, som ønsker å samarbeide og stole på hverandre. Østerrike trenger en stabil og kapabel regjering med integritet, sa han.

I stedet for å be FPÖ om å forsøke å danne regjering—som ville vært den vanlige praksisen—ba presidenten i forrige uke lederne av de tre partiene, FPÖ, ÖVP og Sosialdemokratene (SPÖ), om å holde samtaler for å utforske mulige koalisjonsalternativer.

Både ÖVP og SPÖ, samt De Grønne og det liberale NEOS-partiet, har nektet å samarbeide med FPÖ. Van der Bellen siterte noen av deres bekymringer angående samarbeid med FPÖ: «Bekymringer om rettsstaten og liberalt demokrati, massive sikkerhetsbekymringer fra utenlandske etterretningstjenester, det splittende språket til FPÖ-lederen og manglende avstand fra høyreekstremisme.»

Les mer: Pressen lyver om den velykkede remigrasjonsdemonstrasjonen i Wien

Disse anklagene er vanlige, og fremsettes mot nasjonalistiske partier over hele Europa. De brukes som begrunnelse for å avvise deres krav på makt eller høye stillinger, noe som nylig ble tydeliggjort i Europaparlamentet.

Etter forhandlingene i forrige uke uttalte Herbert Kickl at det var åpenbart at samtalene bare var en forestilling for offentligheten, og at opprettelsen av en storkoalisjon mellom ÖVP og Sosialdemokratene (SPÖ) faktisk hadde blitt bestemt for lenge siden.

Dette betyr at velgernes ønske om å danne en sentrum-høyre koalisjon, bestående av ÖVP og FPÖ, som ville føre en strengere innvandringspolitikk, vil bli forkastet, og regjeringens politikk vil skifte mot venstre. Kickl mener dette til slutt vil føre til innføring av formues- og arveavgifter, og at politikken til en slik regjering vil «forgifte» Østerrike som et næringslivslokasjon.

Les mer: Private aktører tjener på befolkningsutskiftningen

Etter presidentens kunngjøring tirsdag sa Kickl at avgjørelsen var et «slag i ansiktet» for velgerne som støtter hans parti, men at han ville holde hånden utstrakt til lederne av andre partier og være klar til å inngå en koalisjon hvis en slik mulighet skulle oppstå.

Andre politikere fra FPÖ kritiserte også presidenten for Van der Bellens valg, med den venetianske FPÖ-lederen Dominik Nepp som kalte avgjørelsen en «svart dag for demokratiet», mens viseguvernør i Niederøstrerrike, Udo Landbauer (også fra FPÖ), sa at det var inngått en «bakromsavtale» «mot befolkningens vilje.»

– FPÖ vil fortsette sin fremgang

Velgerne i Østerrike reagerer på situasjonen hvor FPÖ er forhindret fra å regjere, meningsmålinger viser at partiet har fått ytterligere 4 % støtte, noe som tar dem opp til 33 %.

Martin Sellner, en ledende skikkelse innen det tyskspråklige patriotiske økosystemet, uttalte 9. oktober at de andre partiene ville samlet seg mot partileder Herbert Kickl, og planla å danne en svak koalisjon som de kaller en “brannmur” mot høyresiden. Sellner mente at dette vil bli deres fall, og at Kickl kan komme til makten før de aner.

Saken fortsetter under.

“Brannmuren” mot høyresiden er ikke unik for Østerrike; lignende tiltak er blitt iverksatt i både Frankrike og Tyskland, med mål om å hindre remigrasjon påpekte Sellner. I Østerrike derimot, går dette imot folkets vilje. En stor del av velgerne ønsker en remigrasjonskoalisjon ledet av FPÖ, og Sellner påpeker at det liberale ÖVP (Folkepartiet) må akseptere en svakere rolle under Kickls ledelse.

Les mer: Migrasjonsekspert etterlyser lov om remigrasjon: «Befolkningsutskiftningen er et faktum!»

Etter valget har FPÖs popularitet steget til 3s%, noe Sellner tilskrev motstanden fra “brannmuren”. Dette skjer i en tid hvor flere regionale valg står for døren, og Sellner spår at FPÖ vil fortsette sin fremgang. Det er allerede panikk blant medlemmene av ÖVP og SPÖ, som nå frykter for jobbene sine i møte med den økende populariteten til FPÖ.

Ifølge Sellner vil den såkalte “tapekoalisjonen” stå overfor en tid preget av økonomisk nedgang og massivt press. Han peker på muligheten for korrupsjon og intern stridigheter, samtidig som FPÖ bygger opp sin metapolitiske makt i opposisjon. Uansett om det blir tidlige valg eller ikke, spår han en massiv seier for FPÖ i fremtiden.

Sellner trekker også paralleller til den ungarske politikeren Viktor Orbán, som tapte for sosialistene i 2006, men deretter brukte fire år på å bygge en bevegelse og et medieimperium. I 2010 sikret han seg et konstitusjonelt flertall, og siden den gang har det vært en patriotisk hegemoni i Ungarn.

“Min vurdering er at den høyreorienterte metapolitiske makten – inkludert medier, myk makt, aktivisme og ekspertise – ennå ikke er sterk nok til å støtte en vellykket høyreorientert regjering,” sier Sellner. “Men frukten er snart moden for innhøsting. Den metapolitiske flankeringen vil bringe seieren.”

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.