Onsdag kveld ble et historisk valg tatt av Metodistkirken i Flekkefjord. Flertallet i menigheten stemte for å bryte ut av kirkesamfunnet etter at Metodistkirkens hovedorgan nylig vedtok å tillate vielser av homofile og ordinasjon av homofile prester. Vedtaket bryter med grunnleggende tradisjonell kristen teologi, som ser ekteskapet som en forening mellom én mann og én kvinne, noe mange i menigheten opplevde som et brudd på deres trosgrunnlag.
Med 97 stemmer for og 21 imot, samt én avstått stemme, stemte hele 82,2 % av de fremmøtte for å forlate Metodistkirken. I praksis innebærer dette ikke bare en utmeldelse, men en overgang til Misjonskirken – et kirkesamfunn med en mer tradisjonell teologisk linje når det gjelder synet på seksualitet og samliv.
Les mer: Nina Karin Monsen: Da homoeliten ikke fikk sin vilje igjennom
Homofili i strid med kristen lære
For de kristne står Bibelens lære fast: Ekteskapet er innstiftet av Gud som en forening mellom en mann og en kvinne. Innføringen av “homofilt ekteskap” tolkes som en krenkelse av Bibelens autoritet, og det representerer en dyp teologisk avvik. Fra et bibelsk perspektiv vil homofilt samliv og ekteskap stride mot de retningslinjene Gud har satt for menneskelig relasjon og moral, og det er dette Flekkefjord-menigheten nå har valgt å anerkjenne.
– Det er tid for å ta vare på hverandre
Ifølge tilsynsprest Ingull Grefslie, som ledet menighetsmøtet, vil den kommende tiden preges av sorg for noen og lettelse for andre. Nå vil det bli iverksatt en prosess hvor hvert enkelt medlem må ta det formelle valget om å melde seg ut av Metodistkirken og bli en del av Misjonskirken. Dette melder Avisen Agder.
«Det er tid for å ta vare på hverandre,» uttalte Grefslie etter møtet. Hun oppfordret også menigheten til å stå sammen og støtte hverandre i det som vil være en utfordrende overgangsfase.
Likekjønnet ekteskap i Norge
Den 1. januar 2009 trådte den såkalte «felles ekteskapslov» i kraft, etter en lang prosess med politisk debatt.
Lovendringene ble vedtatt av Odelstinget den 11. juni 2008 med 84 mot 41 stemmer, og deretter bifalt av Lagtinget den 17. juni 2008 med 23 mot 17 stemmer. Den tidligere partnerskapsloven, som regulerte ekteskapslignende forhold for likekjønnede par, ble dermed avviklet.
Kampsak for homofile organisasjoner
Debatten om likekjønnet ekteskap har røtter tilbake til tidlig på 1980-tallet, da Det norske forbundet av 1948 (DNF) og Fellesrådet for homofile organisasjoner begynte å ta opp temaet. Taktiske hensyn gjorde at kampen for en egen partnerskapslov ble prioritert.
Neste steg skjedde 11. april 2016, da Kirkemøtet i Den norske kirke vedtok at personer av samme kjønn skulle få lov til å gifte seg i kirken. Liturgien for likekjønnede ekteskap ble vedtatt 30. januar 2017, og den første vielsen fant sted i Eidskog kirke 1. februar 2017.
Homobevegelsen og Pedofil Arbeidsgruppe
FRI, tidligere kjent som Det norske forbundet av 1948 (DNF), har en kontroversiell historie. I 1978 avholdt en organisasjon kalt «Pedofil arbeidsgruppe» sin første, store konferanse. Blant de inviterte foredragsholderne var Kim Friele, den gang generalsekretær i Norges største homo-organisasjon, Det norske forbundet av 1948 (DNF). Denne organisasjonen skiftet senere navn og er nå kjent som FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
I 1982 ble «Pedofil arbeidsgruppe» innlemmet i DNF, mens Kim Friele, var generalsekretær. DNF arrangerte også et debattmøte der Friele stilte opp spørsmålet om det klokeste ville være en trinnvis senking av den seksuelle lavalderen, eller om målet burde være «å arbeide for en total frigjøring av den undertrykte barneseksualiteten». Dette har ført til kritikk, selv om FRI senere har beklaget sin støtte til pedofili.