Henrik Oven
Foto: Henrik Oven. Illustrasjonsbilde.

Ny rapport: Unge menn beveger kostholdet bort fra statens råd

Unge nordmenn velger mer kjøtt og intensiv trening, mens tradisjonelle matvarer som grovbrød, fisk og poteter skyves til side.

Unge nordmenn spiser mer kjøtt og trener mer, men kutter ned på grovbrød, fisk og poteter. Influencer Henrik Oven støtter denne trenden, som skiller seg fra eldre generasjoners kosthold.

En ny rapport viser at unge mellom 18 og 29 spiser mer ris og pasta, men mindre frukt, bær og nøtter, drikker mer brus og mindre alkohol. Generelt følger nordmenn lite de nye kostrådene, med for lavt inntak av frukt, grønnsaker, fisk og fullkorn.

– Hvis flere unge har lyst til å komme seg ut og trene, løpe, drive med styrketrening og tenke mer på kosthold, er det en veldig positiv utvikling, sier Henrik Oven til NRK.

Gjennom sosiale medier når Oven daglig ut til tusenvis av unge nordmenn med sine tips om kosthold og trening. Nå viser en ny rapport at unge mellom 18 og 29 har et vesentlig annerledes kosthold enn eldre generasjoner. Dette melder NRK.

Mer kjøtt og mindre alkohol

– Den yngste aldersgruppen spiser altså mer kjøtt, men mindre tradisjonelle norske matretter som poteter. Kanskje også mindre kjøttkaker i brun saus, sier Lene Frost Andersen, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Hun har ledet arbeidet med rapporten Norkost 4, som sist ble gjennomført i 2010/2011.

Andersen peker på noen tydelige forskjeller i vaner:

  • Mer ris og pasta, mindre potet
  • Mindre frukt, bær, nøtter og frø
  • Mindre kaffe, men mer brus og saft
  • Mindre alkoholforbruk blant unge
  • Større fokus på fysisk aktivitet

– Det har vært mye fokus på ultraprosesserte produkter. De fleste kjøpebrødene faller inn i den kategorien, sier Andersen til NRK.

Vi følger ikke kostrådene

– Den store utfordringen er at kostholdet i liten grad følger de nye rådene fra august, sier Andersen. Myndighetene anbefaler mer plantebasert mat, grovt brød, fullkorn, og mindre rødt kjøtt til fordel for fisk, sjømat, bønner og linser. Likevel viser rapporten at nordmenn generelt spiser for lite frukt, bær, grønnsaker, fisk og fullkorn, får i seg for lite karbohydrater og for mye mettet fett.

– Det vi ser, er at grovbrød spesielt kuttes ut, sier professoren.

Når det gjelder proteintrenden blant unge, kommenterer hun at det er en tydelig forskjell i energiinntaket mellom unge og eldre.

Kjenner på ansvaret

Henrik Oven kjenner seg igjen i rapportens funn. – Kjøttkaker i brun saus kan være grei mat, men det kan være mye bedre, sier han. På Snapchat har han over 169 000 følgere, og innholdet dreier seg ofte om trening og proteinrik mat.

– Jeg vet at mange unge gutter følger meg, så jeg kjenner et ansvar for det jeg formidler, sier Oven.

Han er forsiktig med å gi slankeråd til de yngste, men oppfordrer gjerne til trening og et sunt kosthold. – Det er fint å kunne inspirere de unge til å trene, mener han.

Vil ha gratis frukt og grønt

Rapporten blir nå oversendt til Helsedirektoratet, som skal vurdere tiltak for å få flere til å følge kostrådene. Professor Andersen mener det er viktig å starte tidlig med gode vaner, for eksempel ved å tilby gratis frukt og grønt i skolen.

Henrik Oven er enig, men mener det er vanskeligere å endre vanene til eldre nordmenn. – Eldre er ikke like villige til å forandre seg, sier han til NRK.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.