Fredag ettermiddag ble Venstre-politiker Abid Raja møtt med truende oppførsel under et bokarrangement på Furuset bibliotek- og aktivitetshus i Oslo. Lørdag ble det bekreftet at PST har gitt Raja livvaktbeskyttelse.
Arrangementet skulle være en samtale mellom Raja og Knut Gørvell fra forlaget Cappelen Damm, der de diskuterte Rajas nye bok Vår ære og vår frykt, som har undertittelen En personlig reise i det muslimske Europa.
Men kort tid etter at samtalen startet, ble den avbrutt av en mann fra publikum som opptrådte aggressivt. Mannen beveget seg mot scenen og skal ha ropt truende utsagn, forteller både Raja og Gørvell til VG.
Les mer: Abid Raja advarer mot befolkningsutskiftning
– Han ropte «du er en skam for alle muslimer» og «du snakker oss ned», sier Gørvell.
Raja beskriver situasjonen som skremmende.
– Det føltes truende og var ganske skummelt. Det kom veldig brått på, forteller Raja.
Politikeren forberedte seg på at konfrontasjonen kunne bli fysisk, men situasjonen ble raskt håndtert av en ansatt på biblioteket og en annen tilskuer, som fikk mannen geleidet ut.
Samtalen ble avbrutt i noen minutter, bekrefter Jørn Johansen, kommunikasjonsdirektør i Deichman.
Les mer: Hva sier et gammelt leksikon om islam?
– Vi har stor forståelse for at det opplevdes ubehagelig, sier Johansen.
Etter hendelsen har Raja mottatt livvakt fra PST. Dette ble nødvendig, ifølge Gørvell, mens Raja promoterer sin bok.
Raja forteller VG at det ikke er første gang han blir møtt med slike holdninger. Han har delt en skjermdump fra Facebook med VG, der han blir kalt «en åpen fiende av Islam og Koranen».
– Muslimer er nødt til å diskutere ytringsfrihet, likestilling, syn på homofile og lignende. Det er mange som i utgangspunktet kvier seg for å delta i den diskusjonen, sier Raja.
Han påpeker at motstanden han møter kan ha en avskrekkende effekt.
Les mer: Den voksende trusselen fra radikal islam
– Når du ser motstanden jeg møter når jeg snakker om boken min, så tror jeg det skremmer mange fra å delta i disse diskusjonene, noe som er trist. Muslimske miljøer burde ta denne debatten, ikke fortie den.
Knut Gørvell er enig.
– Det må være rom for å diskutere negative sider med religion, slik Abid forsøker å gjøre. Han har startet en viktig debatt, men noen ønsker tydeligvis ikke den debatten. Dette truer ytringsfriheten og er virkelig en skam, sier han til VG.