Irak vil senke den seksuelle lavalderen fra 18 til 9 år
Illustrasjonsbilde av et irakisk barn. Kilde Youtube.

Irak vil senke den seksuelle lavalderen fra 18 til 9 år

Europaparlamentet har kritisert lovforslaget for å være i strid med Iraks internasjonale forpliktelser når det gjelder kvinners grunnleggende rettigheter.

I et nytt lovforslag presentert av konservative sjiamuslimske partier i Irak, foreslås det at landets seksuelle lavalder senkes fra 18 til 9 år, skriver The Telegraph.

Ifølge avisen vil forslaget, som ble andregangsbehandlet i september, også fjerne kvinners rett til skilsmisse, foreldrerettigheter og arv. Forslaget tar sikte på å endre loven om personlig status – lov 188, som ble innført i 1959. Loven ble på den tiden ansett som en av de mest progressive i Midtøsten.

Parlamentarisk flertall

Ifølge regjeringskoalisjonen, som nå ønsker lovendringen, er det nye forslaget i tråd med en bokstavtro tolkning av islamsk lov og har som mål å beskytte unge jenter mot «umoralske forhold».

Det er tredje gang det er foreslått endringer av lov 188. Forslagene i 2014 og 2017 mislyktes.

Les mer: Av-islamisering av Saudi-Arabia

Denne gangen har imidlertid regjeringskoalisjonen, som står bak forslaget, et parlamentarisk flertall, bemerker The Telegraph.

Hvis lovendringen blir en realitet, vil det etterlate irakiske kvinner i en vanskelig situasjon, sier lektor ved Midtøstenstudier på Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen til TV2 Danmark.

– Kvinner blir enda mer sårbare

Selv om lov 188 til tider er blitt omgått, har den gitt beskyttelse ved at man i prinsippet kunne ta saken til domstolene med loven i hånden.

Beskyttelsen har blant annet betydd at, selv om ekteskap ofte arrangeres med kontrakter mellom familier når jentene er svært unge, flytter jenta først til svigerfamilien i slutten av tenårene.

Les mer: Hva sier et gammelt leksikon om islam?

– Med den nye lovgivningen kan jenta allerede når hun er 10 eller 11 år flytte til svigerfamilien, og da er hun ikke beskyttet mot hva en svigerfamilie kan bestemme over en ung jente, sier Helle Lykke Nielsen.

Med lovendringen blir dermed svært unge jenter og tenåringer sårbare, og Irak nærmer seg forholdene man ser i Afghanistan, påpeker lektoren til TV2 Danmark.

Saddam etterlot et tomrom

Når det irakiske parlamentet har behandlet et slikt forslag, viser det hvor annerledes Irak er i dag sammenlignet med 50- og 60-tallet.

Den gangen var Irak et mer progressivt samfunn der kvinner fikk flere rettigheter, utdannelse og gikk på universitetet, forklarer Helle Lykke Nielsen, og legger til at det samme gjaldt nabolandet Iran på den tiden.

Les mer: Islam er Muhammeds galehus

At Irak nå befinner seg et annet sted, skyldes ifølge lektoren at landet ikke har funnet sin form etter Sadam Husseins fall.

I dette tomrommet har blant annet konservative sjiamuslimske grupper fått større plass – grupper som hverken hadde makt i 1959 eller under Saddam Husseins regime.

Fordømmelse i EU

Europaparlamentet har også fulgt med på lovbehandlingen som nå pågår i Irak.

Dette fikk parlamentet til å reagere midt i oktober, da de oppfordret den irakiske regjeringskoalisjonen til å «fullt ut og umiddelbart» avvise de foreslåtte endringene i lov 188.

Les mer: Den voksende trusselen fra radikal islam

Parlamentet vurderer at endringene vil være i strid med Iraks internasjonale forpliktelser når det gjelder kvinners grunnleggende rettigheter.

Hvis loven vedtas, vil det føre til en enda mer radikal anvendelse av sharia. Det vil også skade Iraks omdømme så alvorlig at det kan føre til at bistanden til landet holdes tilbake, ifølge Europaparlamentet.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.