Innlandet: Flertall for å legge ned fylkeskommunen
Organisasjonskart. Illustrasjonsbilde. Offentlig eiendom.

Innlandet: Flertall for å legge ned fylkeskommunen

En fersk måling viser at flertallet i Innlandet ønsker å fjerne fylkeskommunen. Misnøyen bunner i skolestruktursaken, og selv i Senterpartiet er det nå flere som vil legge ned enn bevare fylkesnivået

En fersk meningsmåling fra Sentio viser at et flertall av innbyggerne i Innlandet vil fjerne fylkeskommunen som forvaltningsnivå. Blant de spurte er 42 prosent for nedleggelse, mens 36 prosent ønsker å beholde fylkeskommunen, og 22 prosent er usikre. Dette gir en indikasjon på stor skepsis til fylkeskommunens rolle, selv blant tradisjonelle støttespillere som Senterpartiet.

  • «Dette rokker jo litt ved hele legitimiteten til fylkeskommunen som forvaltningsorgan,» sier Arve Østgaard, konsulent ved meningsmålingsinstituttet Sentio, til Østlendingen. Østgaard mener skolesaken – der fylkeskommunen vedtok å legge ned flere videregående skoler – har vært en katalysator for misnøyen blant innbyggerne.

Splittelse mellom kjønn og regioner

Tallene viser at 49 prosent av mennene i Innlandet støtter nedleggelsen, mens et lite flertall av kvinnene ønsker å beholde fylkeskommunen. Regionale forskjeller er også tydelige; i Oppland er det et klart flertall for å fjerne fylkeskommunen, mens Hedmark har et jevnere delingsmønster på begge sider.

Les mer: Har leid inn vektere som dørvakter til møtet der skolesaken skal avgjøres

Høyre og Frp i spissen for motstanden

Blant partiene er det Frp som tydeligst ønsker å fjerne fylkeskommunen, med hele 57 prosent av velgerne i partiet for nedleggelse. Også Høyre har et flertall som støtter dette standpunktet, mens Senterpartiet opplever en mer delt holdning. Arbeiderpartiet, derimot, fremstår som den mest lojale forsvareren av fylkeskommunens fremtid.

  • «Over tid er det stadig færre som er opptatt av fylkeskommunen,» sier fylkesordfører Thomas Breen (Ap) til Østlendingen. Han advarer mot konsekvensene av en eventuell nedleggelse: «En fjerning vil føre til en enorm sentralisering, der oppgaver som videregående utdanning og fylkesveger vil måtte håndteres av staten.»

Forsvarere ønsker sterkere samarbeid

Aud Hove, gruppeleder for Sp i fylkestinget, påpeker at fylkeskommunen fortsatt spiller en viktig rolle som forvaltningsorgan, og trekker fram behovet for samarbeid med kommunene for å sikre lokalt selvstyre. Samtidig forstår hun misnøyen: «Innbyggerne følte seg overkjørt i skolesaken, som var en av de første store sakene fylkeskommunen håndterte,» sier Hove.

Les mer: Erna Solberg forsvarer skolenedleggelsene

Frp og Høyre vil dele ansvaret mellom kommuner og staten

Frps gruppeleder Truls Gihlemoen og fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure (H) er blant de som ser muligheter for kommunesammenslåing som løsning, der større og mer robuste kommuner kan ta over fylkeskommunens nåværende oppgaver. Velure anslår at Innlandet kan deles inn i 10–12 større kommuner for å ivareta tjenester som videregående utdanning, tannhelse og næringsutvikling, mens staten kan overta ansvaret for fylkesvegene.

  • «Det er gledelig hvis det blir flertall for å legge ned fylkeskommunen,» sier Velure til Østlendingen, men understreker behovet for en reform som styrker kommunene for å sikre en bærekraftig overgang.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.