Dette er et leserinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Av: Svein Otto Nilsen, Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag
Rettigheter / friheter for den enkelte hele livet fra vugge til grav
1124 personer deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført 4. november.
Av de spurte mener 53,7 prosent aktiv dødshjelp bør bli lovlig i Norge. 26,8 prosent er mot legalisering, mens 19,5 prosent svarte «vet ikke».
For en stund siden sto det også et innlegg i Adresseavisen «har vi en plikt til å leve».
Dette var et reflektert innlegg som gir mange tanker i en tid med mange fortellinger om dårlig eldreomsorg i landet vårt. Helseministeren sier vi må ta større ansvar for egen alderdom.
Pensjonistpartiet som jeg representerer skal være et parti som skal vokte de rettigheter Grunnloven sikrer den enkelte borger som eiendomsrett, næringsfrihet, personlig frihet, trosfrihet, ytringsfrihet, rettssikkerhet og personvern.
Menneskerettighetene skal ikke glemmes. Bruddene på menneskerettighetene er et stort problem som det til enhver tid må taes alvorlig og kjempes imot.
Pensjonistpartiet har som oppgave å ta tak i slike brudd og påse at de menneskelige rettighetene til enkeltindividet blir respektert og fulgt.
Det er nok av politikere i dette samfunnet som ikke løfter en finger i slike saker for selv å tape ansikt.
Det at frihet er blitt så viktig i vårt samfunn gir oss mange valgmuligheter, men denne friheten kan også være tung å bære. Det å ta egne valg er en innviklet oppgave, og friheten kan også bringe med seg angst, uro og forvirring.
I dag kan man velge det meste fra vugge til grav, men en avslutning av livet er ikke akseptert utført i Norge.
Aktiv dødshjelp er straffbart etter straffeloven i Norge. Begrepet dekker normalt to ulike former for hjelp.
a) Assistert livsavslutning:
Dette er når en lege skriver ut en resept på dødelig medisiner som pasienten selv må innta. Dette skjer vanligvis ved at pasienten blander medisinen ut en væske som så drikkes, men det kan også skje intravenøst hvor pasienten selv åpner slangen slik at medisinen går inn i kroppen.
b) Eutanasi:
Det er begrepet som brukes når en lege setter en injeksjon på pasienten i den hensikt at pasienten skal dø.
Sveits har i flere år åpnet for å ta imot utenlandske borgere.
Det anslås at reise, opphold, avslutning og hjemsendelse ligger på rundt 10.000 euro.
I Norge har et av argumentene mot aktiv dødshjelp vært at vi har såpass god palliativ behandling, at ingen pasienter skal behøve å lide i sluttfasen. Har vi virkelig det?
Det er ikke alle sykehjem som har den nødvendige kompetansen til å gjennomføre god palliativ behandling. Derfor hender det at pasienter ikke får mer morfin tross store smerter, ettersom legen er redd morfinen vil ta livet av vedkommende.
Jeg ønsker at Pensjonistpartiet skal følge opp sitt mål om mest mulig frihet fra vogge til grav.
Alle parti må tørre å ta opp temaet Assistert livsavslutning / Eutanasi, selv om jeg vet at temaet er temmelig omdiskutert.
Det er viktig at man også i Norge har rettigheter hele livet fra vugge til grav, og spesielt i de tilfeller hvor den enkelte ikke ønsker å bli holdt i live med kunstige midler.