NRK kunne melde 23.11.2024 at politiet i Bergen har sendt ut en pressemelding om at Hamse Ali nå er siktet for falsk forklaring til politiet. Han er altså formelt mistenkt i en straffesak.
Å forklare seg uriktig til politiet er en straffbar handling. Straffelovens §224 at dette kan lede til bot eller fengsel i inntil ett år.
Uten Filter har tidligere skrevet om at Nikita Amber Abbas tidligere i år ble dømt til fengsel i 90 dager for falsk forklaring. Løgnen kom i forbindelse med 25. juni-terrorangrepet på London Pub. Oslo tingrett konkluderte med at Abbas hadde funnet på hele historien om at hun var et offer for terror, noe norsk presse først helt kritikkløst gjenga.
Pressemelding fra politiet om Hamse Ali er interessant. Politiet skriver at det eksisterer et sprik mellom det som deres datagrunnlag viser og forklaringen til det angivelige offeret. Det fortelles videre at Ali har vært i avhør hos politiet og blitt presentert for de avvikende dataene. Ali har fått oppnevnt Anette Askevold som forsvarer, og hun forteller at Ali samarbeider med politiet og at han skal i nye avhør.
Det fortelles videre at politiet nå har «en alternativ hypotese». Politiet oppgir at de har innhentet og gått gjennom en rekke elektroniske data fra mellom anna mobilnett og leie av en el-sparkesykkel. I tillegg til dette kommer vitneavhør.
Med andre ord: Sakens fakta så langt tilsier at Ali har funnet på hele saken selv.
En slik konklusjon har nok sittet langt inne for politiet å komme med, så det er nærliggende å tro at deres beviser er meget solide.
Når Uten Filter ringer styreleder i SK Djerv, Espen Edvardsen, vil han ikke kommentere om det er flaut at Hamse nå er tiltalt for falsk forklaring.
– Politiet har to alternative hypoteser på hva som har skjedd og jobber videre med de, og frem til de har kommet til en konklusjon, har vi egentlig ikke noen kommentar, sier han til Uten Filter.
– Så Hamse Ali har samme status som spiller i Djerv, ingen konsekvenser foreløpig?
– Nei, det har ingen konsekvenser, og det er ikke noen aktuell problemstilling. Inntil det foreligger en tiltale, har vi ingen kommentar. Det er stor forskjell på å være siktet og tiltalt, sier Edvardsen.
– Det er to forklaringer, to spor som politiet jobber etter, og grunnen til at det er tatt ut siktelse er at Hamse Ali da har rett på advokat, slik at han får en skikkelig prosess. Ikke være for trigger happy. Vi får vente å se, oppfordrer Edvardsen.
Også lenge etter at det ble kjent at Hamse Ali har blitt siktet, dreier hovedsaken på SK Djervs hjemmesider om uforbeholden støtte til Ali og de skriver om «det brutale og rasistiske overfallet på en av våre lokale Djerv helter, Hamse Ali.»
Se oppdateringer fra SK Djerv på sine Facebook-sider.
Sånn har saken utviklet seg:
NRK hadde 30.9.2024 overskriften «Hamse Ali (25) ble utsatt for grov vold i Nygårdsparken». Ifølge artikkelen så ble Ali overfalt av hele seks menn i Nygårdsparken i Bergen. Ali påsto at de ropte «jævla svarting», og at de ba han om å «komme seg hjem igjen». Mennene, som skal ha vært voksne i 30- og 40-årene, påstås å ha slått han, slik at nesen brakk og fire tenner ble slått ut. Senere fikk han angivelig konstatert at han har hjernerystelse etter skadene.
Treneren i SK Djerv, Jan-Ove Sæbø, uttalte seg også i pressen med visshet om hva som hadde skjedd. Han kalte volden «planlagt». Antagelig hadde han mer rett enn han visste. Ha uttalte at Ali var «en utadvendt og omtenksom fyr med et hjerte av gull».
«Dette er noe vi trodde at vi var kvitt. Det viser at vi tydeligvis har folk rundt oss som har verdier som ikke er samkjørte med resten av verden», sa Sæbø.
Brann-spiller Fredrik Pallesen Knudsen sa til pressen at han syntes det er fryktelig at noe sånt kan skje på Møhlenpris og i Nygårdsparken i 2024. «Jeg fikk veldig vondt i hjerte og vondt i magen når jeg hørte at dette hadde skjedd.» Han beskrev Hamse som «en energisk type med mange følelser.» «Vi må bekjempe rasisme. Det er grunnen til at dette skjer», sa Knudsen til NRK.
I tillegg til lovordene på trykk i NRK, så samlet Fotballklubben SK Djerv inn «over 230.000 kroner» til Ali. De arrangerte også et fakkeltog gjennom Nygårdsparken.
I den nevnte NRK-artikkelen fra september, så fortelles det at anmeldelsen om rasistisk vold først ble henlagt, og gjenopptatt. Politiet sa at de hadde gjort et skikkelig politiarbeid, bl.a. vært på åstedet og sett etter spor. Imidlertid så fant de ikke videoovervåkning som viser hendelsen eller personene. De uttalte videre: «Vi hadde lite detaljerte beskrivelser. Han ble grundig forslått og var veldig preget av det, dessverre. Vi hadde ingenting å gå etter. Disse sakene er veldig vonde å henlegge.»
Antirasistisk senter ble også intervjuet av NRK. De var «ikke overrasket» og la til at «det er mye rasistisk hets og trakassering ute i gatene og i sosiale medier nå». Politisk rådgiver Sonia Nemati sa at «Dette er en del av en tendens vi har sett over tid» og oppfordret alle som opplever hatkriminalitet til å anmelde det til politiet, noe «de mener at det vil gi et mer reelt bilde av hvor utbredt det er». Politisk seniorrådgiver, Maria Wasvik, la til: «Vi må skape en kultur for å anmelde, og for at saker som omhandler rasisme blir tatt på alvor – innenfor politiet, rettsvesenet og på andre arenaer».
Ali fikk altså full støtte fra alle mulige aktører, både lokalt og nasjonalt. Han ble beskrevet som et uskyldig offer og som en hedersmann. I tillegg fikk han en solid sum penger.
Men nå framstår det altså som han har funnet på alt sammen.
Likhetene med nevnte Abbas-saken er påfallende og mange.
Begge kommer med forklaringer som ikke passer med de kjente dataene i saken. De framstår videre som opplagt lite troverdige. At et halvt dusin menn uten videre har gått til angrep på en fotballspiller i en park sentralt i Bergen, mens de angivelig frådet av rasistiske skjellsord om munnen, burde være en fortelling som en nærer en sunn porsjon skepsis til.
Det samme er tilfelle med at de profesjonelle gråtekonene i Antirasistisk senter, som aldri kan få nok av «rasisme». De lever og ånder for nettopp dette. Og derfor må de blåse opp enhver liten detalj mest mulig – selv når den er blank løgn.
Hva da med motivet? Det handler vel om noe så enkelt som at Ali, en høyst middelmådig person, ønsker oppmerksomhet og velvilje. Og hva er da bedre enn å framstille seg selv som offer for rasisme? Dette er jo selve trumfkortet i dagens Norge.
Som Alis venn sa til NRK: Han er «en energisk type med mange følelser.» Det stemmer nok helt sikket.
Hvis det norske rettssystemet har tilstrekkelig integritet, så får vi håpe på en offentlig rettssak hvor Hamse Alis fortelling klarlegges. Og kanskje vi til og med kan håpe på litt offentlig selvransakelse blant det offentlige hylekoret som gis spalteplass i NRK og andre hovedstrømsmedier nærmest daglig.
Hamse Ali er nok det nærmeste vi kommer i Norge til Jussie Smollett, den amerikanske skuespilleren som iscenesatte et angivelig angrep på seg selv for å fremme egen karriere.
Men vi kan være ganske sikre på at mange slike påstander om rasistiske angrep vil fremmes i tiden framover i Norge. Få ting gir bedre avkastning enn akkurat det.