Dette er et meningsinnlegg som gir uttrykk for skribentens synspunkt
Av: Jostein Thu
De siste ukene har mange i regionen holdt pusten og ventet på om Sandnes og kommunestyret ville landet på et ja eller nei i saken med å bygge ut data senter eller ei på Vagle.
Frontene har vært markante der både Green Mountain, en av de største datasenter-operatørene i Norden, politikere og folk flest har engasjert seg på ulike vis og fått både media og sosiale plattformer til å koke. Saken i Sandes er en forlengelse av prosessen som har vært i Time kommune med ønske å etablere selvsamme utbygging på Kalberg.
Også Jørpeland er i lupen på en slik utbygging, her er det vel mer (u)sikkert om GM får gjennomslag. Faktum i dette rottereset er at det har liten betydning hvor og om en slik etablering blir en realitet. Forskjellen er hvilken kommune som får en kortvarig oppsving for industri og næringsliv i en bygge periode som GM er ekstremt flinke på å fokusere og fremheve i sine argumenter.
Tirsdag 18.02 falt «dommen» i kommunestyret i Sandnes der det ble et tydelig nei til slik etablering.
Tiden er nå inne for å puste igjen og bruke tiden til å få en transparent og fullstendig gjennomgang av fordeler, ulemper og konsekvenser av data lagring i Norge generelt.
En utbygging av en industri som vi ser her er ufattelig kraftkrevende, i et urolig kraftmarked der Rogaland er ubønnhørlig tilknyttet et kontinent som mer og mer ødelegger sin egen kraft forsyning og er som å fylle vann i badekaret med proppen en helt annen plass en der den burde være. Det ser ikke ut til at ansvarlige folkevalgte er i stand til å se kompleksiteten i dette og kun ser lokal utvikling og kommunens økonomi når dette kommer på bordet og skal behandles.
Store spørsmål kan stilles hvordan GM går frem i sin desperate søken etter arealer i Rogaland.
Leserinnlegg i Jærbladet:
Jostein Thu: Etablering av datasenter på Orre er kontroversielt
Einar Rosvoll: Datasenter – en katastrofe for arbeidsplassene i Rogaland
Nyhetssak NRK: Dataingeniørens digitale motstandskamp
Artiklene har vært mange og omfattende i kjølvannet av GM sitt engasjenment i regionen.
Og nettopp det er noe av årsaken til hvorfor det er slik trykk på etablering i regionen. Ved å lokalisere seg her så har GM ryggdekning for at det er «ren Grønn» energi som brukes for sine anlegg. Nå vet vi at dette ikke er tilfelle og at Europeisk kullkraft like gjerne kan være kilden, men det er selvsagt ikke et tema i diskusjonen.
Det lokkes med arbeidsplasser, spill varme og regional utvikling, kommuner ser muligheter for inntekter som jo er helt forståelig. Medaljens bakside blir altfor lite belyst og diskutert og tas kun med i vesentlig grad når folk og grasrota tar til ordet for hvor stor negativ innvirkning det faktisk vil få for de som risikerer dette som nabo.
Hadde kommuner styrt økonomien bedre så ville kanskje holdningen vært en annen all den tid det ville vært rom for å takke nei til prosjekter som vil ha langvarige store konsekvenser, ikke bare for egen kommune, men for hele regionen og landet.
Det som gjenspeiler seg i kjølvannet av saken på Vagle er behovet for en helhetlig og samlende motstand på tvers av kommuner for å slippe gjentatte runder med forhandlinger på bakrommet der saken i stor grad blir positivt innstilt og servert kommunestyrer kort tid før en behandling skal gjennomføres. Trusler, krav og press er ingen tent med og skaper uro både blant politikere og ikke minst egen befolkning.
Håpet er at folk nå innser at politikk er viktig, partiprogrammer forteller mye om hva partiene står for og hvordan kommuner blir styrt. Tiden for å stemme på ansikter bør være over og at man i større grad ser på innholdet og substansen i grunnlaget for partienes politikk.
Det skjer utrolig mye i det politiske bilde nå, både nasjonalt og internasjonalt og folk er blitt mer bevisste akkurat dette at valg har konsekvenser. Ansvarliggjøring av DEG som velger bør opp og frem i lyset, selv om medbestemmelsen din er begrenset til valget hvert 4 år så er det mer og mer åpenlyst hvor viktig det er.
Det bør bli innført folkeavstemninger i store saker der innbyggerne blir spurt om deres mening og dermed få en god og bedre forankring i lokal samfunnet.
Valg har konsekvenser, ikke bare for den enkelte, men også for landet og hvordan vi skal sikre et sosialt godt sikkerhetsnett. Tiden er inne til å velge, ønsker man en forandring så må man stemme på forandring.