Remix News melder at Tysklands regjering ber skolene begynne å forberede barna på muligheten for krig, inkludert et potensielt angrep fra Russland på NATOs territorium.
Myndighetene advarer om at unge mennesker, på grunn av deres sårbarhet, må trenes på krisescenarioer som en del av en større innsats for å øke den nasjonale motstandskraften.
Det føderale innenriksdepartementet, ledet av Nancy Faeser (SPD), har oppfordret skolene til å integrere samfunnssikkerhet i den daglige undervisningen. «Gitt den nåværende sikkerhetsutviklingen bør samfunnssikkerhet få en sterkere rolle i skolens læreplaner», sier en talsperson for departementet.
Utspillet kommer etter vurderinger fra tyske militær- og etterretningsledere, deriblant generalinspektør for Bundeswehr Carsten Breuer, som nylig uttalte på en sikkerhetskonferanse i Berlin at «Russland er i stand til å angripe NATOs territorium om fire til syv år».
CDUs sikkerhetspolitiske talsmann Roderich Kiesewetter sa til den tyske avisen at barn må forberedes bedre på angrep, og foreslo å innføre krisetrening i skolen.
«Det er helt nødvendig at det øves på krisesituasjoner, fordi elevene er spesielt sårbare og spesielt berørte i en krisesituasjon», sa han, og pekte på Finland som et forbilde der krigsberedskap lenge har vært en del av skolehverdagen på grunn av landets nærhet til Russland.
«Sammenlignet med våre nordiske og østlige naboer er Tyskland svært lite motstandsdyktig, og våre strukturer for kriseberedskap er tilbakestående», sa Kiesewetter, og trakk frem mangelen på tilfluktsrom, beredskapslagre og pålitelig krisekommunikasjon.
Lovgivere fra hele det politiske spekteret har uttrykt støtte. Irene Mihalic (De Grønne) foreslo at sivilforsvarsopplæring ikke bare bør forberede studentene på krig, men også på naturkatastrofer som flom og skogbrann. «Det skjerper bevisstheten om risiko og fremmer løsninger for å forebygge kriser eller redusere konsekvensene av dem», sa hun.
Agnes Strack-Zimmermann, forsvarsekspert for FDP, argumenterte for at det er på høy tid med slike forberedelser. «Det handler ikke om å skape frykt, men om å hjelpe unge mennesker til å forstå virkeligheten», sa hun, og hilste innsatsen for å øke bevisstheten og gi praktiske råd i krisesituasjoner velkommen.
Tiltaket er i tråd med nylige utspill fra Brussel, der EU-kommisjonen har utarbeidet en «Strategi for å forberede seg på krigsrelaterte kriser», som skisserer 30 tiltak for å styrke forsvaret og den sivile beredskapen i Europa.
I tillegg til skolebasert opplæring fortsetter den tyske regjeringen å råde innbyggerne til å ha nødforsyninger hjemme.
Husholdningene oppfordres til å ha minst 72 timers lager av mat, vann og andre nødvendighetsartikler. Anbefalingene fra det føderale kontoret for samfunnssikkerhet og katastrofebistand (BBK) inneholder til og med en liste med forsyninger for 10 dager, inkludert matvarer som frokostblandinger, meieriprodukter, kjøttkonserver og et grunnleggende nødsett med blant annet identifikasjonspapirer, fyrstikker og lommelykter.
«Å vite hva man skal gjøre i en nødsituasjon bidrar til å unngå kaos», legger EU-kommissær for krisehåndtering Hadja Lahbib til.