En aldrende befolkning i Tsjekkia. Illustrajson med KI, ChatGPT/ Dall-E.
En aldrende befolkning i Tsjekkia. Illustrajson med KI, ChatGPT/ Dall-E.

Sterkt fallende fødselstall i Tsjekkia

En aldrende befolkning skaper utfordringer for landets økonomi og dets velferdssystem.

Tsjekkia opplever ifølge Remix News en betydelig og vedvarende nedgang i fødselstallene, noe som gir grunn til bekymring for de langsiktige konsekvensene for landets økonomi, sosiale tjenester og befolkningsstruktur.

Etter en beskjeden økning i fødselstallene i 2021, var det året etter en markant nedgang på rundt 12 000 fødsler, noe som førte til at det totale fødselstallet falt til under 100.000. Det gjennomsnittlige antallet barn per kvinne falt til 1,66, noe som reverserte flere år med gradvis forbedring.

Trenden fortsatte inn i 2023, med færre enn 92.000 fødsler – en nedgang på 8 % fra året før. Foreløpige data for 2024 tyder på at fruktbarhetsraten har falt ytterligere til rundt 1,37 barn per kvinne.

Disse tallene gjenspeiler ikke bare en vedvarende nedgang, men overgår også selv de mest forsiktige prognosene. Prognosene som forutså slike tall for 2030-tallet, har kommet mye tidligere enn forventet. Hvis mønsteret holder seg, kan antallet årlige fødsler falle til rundt 76.000 innen utgangen av dette tiåret.

Dette demografiske skiftet oppleves i flere europeiske land, kanskje mest presserende i Tyskland, og det har omfattende konsekvenser. I dag er rundt 20 prosent av Tsjekkias befolkning over 65 år, og prognosene viser at dette tallet kan stige til nesten en tredjedel innen 2050.

Etter hvert som de eldre generasjonene trekker seg ut av arbeidslivet, vil presset på pensjonssystemet, som allerede utgjør en stor del av de offentlige utgiftene, øke.

Kostnadene til helsevesenet i Tsjekkia og flere andre europeiske land øker også. Utgiftene har passert 19,9 milliarder euro årlig, og etter hvert som befolkningen fortsetter å eldes, forventes det ytterligere økninger.

Ifølge en analyse fra Association of Social Service Providers vil det å opprettholde dagens pleiestandard kreve mer enn 27.000 flere sykehjemsplasser innen 2050, i tillegg til en betydelig utvidelse av arbeidsstyrken i pleie- og omsorgssektoren. «Andelen personer over 65 år vil øke fra dagens 19,9 prosent til 28,8 prosent i 2050. I aldersgruppen over 80 år vil det bli en økning fra dagens 4,1 prosent av den totale befolkningen til 9,0 prosent i 2050, med den kraftigste økningen i denne kategorien innen 2035, for deretter å avta», heter det videre i rapporten.

Som svar på disse utfordringene har regjeringen vedtatt en pensjonsreform som skal sikre langsiktig bærekraft. De nye tiltakene innebærer at pensjonsalderen gradvis vil øke hvert år, og til slutt vil den nå 67 år – to år høyere enn dagens grense.

I tillegg vil formelen for beregning av nye pensjoner bli justert fra og med 2026, slik at en mindre del av inntekten teller med hvert år.

Den tsjekkiske regjeringen hevder at disse endringene, som ble lovfestet av president Petr Pavel i desember i fjor, vil bidra til å sikre pensjonene til dagens yngre generasjoner og unngå at pensjonene tar opp 5 prosent av BNP innen 2050.

Tsjekkia deler skjebne med en rekke andre europeiske land, spesielt østeuropeiske, som preges av fallende befolkningstall samt økende offentlige utgifter til helsevesen, pensjoner og sosiale utgifter.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.