Rune Andreassen: Lokaldemokratiet fungerer svært dårlig for velgerne. Det blir valget mellom pest eller kolera.
Bilde: Privat

Lokaldemokratiet fungerer svært dårlig for velgerne. Det blir valget mellom pest eller kolera

«Uten Filter» intervjuer Norgesdemokratenes Rune Andreassen.

Rune Andreassen var en av de ti representantene som Norgesdemokratene (ND) fikk etter kommunevalget 2023. «Uten Filter» har tatt en samtale med Rune og spurt han litt om hvordan det er å være kommunestyrerepresentant i Sarpsborg for ND.

— Uten Filter (UF): Kan du fortelle litt om hvilken bakgrunn du har, og hvem du er?

Rune Andreassen (RA): Jeg er en mann på 56 år, p.t. separert og har en datter på 21 år. Bosatt er jeg på Kurland like utenfor Sarpsborg sentrum. Til daglig jobber jeg som freelance instruktør innen IT-opplæring, samt frikjøpt som lokalpolitiker for ND Sarpsborg i 10% stilling etter kommunevalget.

Jeg ble aktiv i lokalpolitikken i 2016 for FrP Sarpsborg, hvor jeg steg relativt kjapt i gradene og endte opp som vara i bystyret og utvalg plansaker, hvor jeg heldigvis fikk møtt noen ganger. Jeg har også hatt rolle som studieleder, samt valgkampleder for FrP i en periode.

Rune Andreassen: Lokaldemokratiet fungerer svært dårlig for velgerne. Det blir valget mellom pest eller kolera.

18. mai 2021 bestemte jeg meg for å kutte med FrP fordi jeg var uenig både i lokale, men også sentrale saker. De lokale sakene gikk blant annet ut på at jeg følte at flere av mine såkalte politikerkollegaer hadde rett og slett berøringsangst i enkelte saker. Flere av dem turte heller ikke gå på talerstolen, men ville heller bare sitte og stemme når det ble aktuelt. Jeg ble også uthengt i lokalavisene som nærmest korrupt og at jeg hadde dobbeltrolle da jeg valgte side i en betent utbyggersak i kommunen. Jeg var rimelig fersk som lokalpolitiker og dette var en ny og ukjent situasjon for meg. Jeg savnet at de eldre, og mer erfarne politikerne hadde tatt mer vare på meg den gangen. Men jeg mannet meg opp, fikk vurdert habiliteten min hos kommuneadvokaten, fikk masse kudos fra velgerne og kom faktisk mer styrket ut av situasjonen. Motgang gjør sterk, og det trengs en del guts for å stå imot innimellom.

— UF: Hva har vært de viktigste sakene i lokalpolitikken i Sarpsborg siden du ble valgt inn?

RA: Handlingsplan med årsbudsjett er nok det viktigste styringsdokumentet som finnes i enhver norsk kommune. Siden jeg ble sittende alene som en fraksjon, så har jeg hatt liten eller ingen påvirkningskraft på dette. Men jeg er med på en felles, politisk beslutning om at Norge trenger en gjennomgang av inntektsfordelingen på tvers av politiske linjer dvs. hele bystyret stiller seg bak dette.

Bompengefinansiering av Nedre Glomma prosjektet er egentlig et fylkeskommunalt prosjekt, men kommunene som er berørt, har hatt noe påvirkningskraft lokalt. Det ble vedtatt lokalt, men det er fortsatt stor motstand mot dette hos lokalbefolkningen.

Privatisering av krematoriet er en viktig sak. Sarpsborg kan bli den første kommunen i Norge med privatdrevet krematorium. En sak som er meget følelsesladd, for de det gjelder i den siste fasen av livet, men også for de etterlatte. Krematoriet vil jo få en monopolsituasjon i kommunen og dette kan skape unødvendig høy og ikke minst usosial kostnad hvis det ikke blir satt krav før etablering.

— UF: Egner NDs politikk seg for lokalpolitisk behandling?

RA: Absolutt. ND Sarpsborg fremmet blant annet at kommunen ikke skulle ta imot noen kvoteflyktninger etter IMDIS anbefaling. Selv om forslaget falt og det er umulig for en kommune å hindre for eksempel sekundærmigranter å bosette seg, så viste det i hvert fall at vi er “hel ved” og står ved kjernepolitikken vår.

— UF: Hvordan har samarbeidet med de andre partiene vært?

RA: Posisjonen Høyre, Frp, PP, INP og KrF var først positive til et partiteknisk samarbeid med ND Sarpsborg. En uke etterpå fikk jeg en telefon fra ordføreren som sa at de ville avslutte samarbeidet. Det har vært en bratt bakk å bli tatt seriøst av de andre partiene, men det begynner å hjelpe. Vi har fått støtte i enkeltsaker fra blant annet Rødt, PP og MDG(!). AP og H har også begynt å dele forslag med oss forut for møter, så vi er på vei. SD brukte over 20 år på å bli akseptert i Sverige og Frp har vel holdt på i over 40 år nå med rasiststempel osv.

Det tar tid å snu store skip!

— UF: I hvilke viktige saker er du den eneste stemmen som tar til motmæle?

RA: Jeg var den eneste i forrige bystyremøte som ville ha en uavhengig granskning av kommuneadministrasjonen i forbindelse med en tilsynssak. Både formannskap, kommunedirektør og hele bystyret (bortsett fra to representanter fra PP), stemte imot forslaget. Saken har fått stort oppslag i media og velgerne begynner å forstå hvem som er på befolkningens side.

En annen lokal sak er utbygging av vindturbiner i nærliggende skogsområder. Jeg ble invitert av redaktøren i lokalavisa til å skrive en lederartikkel om dette, og det har vi fått veldige positive tilbakemeldinger på.

— UF: Hvordan synes du lokaldemokratiet i Sarpsborg fungerer?

RA: Siden den er svært liten forskjell på AP og H i dag, så fungerer det svært dårlig for velgerne. Det blir valget mellom pest eller kolera.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.