Den 5. juni publiserte Statistisk Sentralbyrå (SSB) sine nyeste befolkningsfremskrivninger, en rapport som burde ha skapt stor debatt i norske medier og blant politiske tenketanker. Til tross for de betydelige implikasjonene rapporten har for Norges fremtid, har reaksjonene vært bemerkelsesverdig stille.
Befolkningsvekst og økt innvandring
Ifølge SSB vil Norges befolkning vokse fra dagens 5,55 millioner til 6 millioner innen 2040. Andelen innvandrere forventes å øke fra omtrent 17 prosent til rundt 22 prosent innen 2050. Dette innebærer en økning i antallet innvandrere fra dagens cirka 931 100 til nær 1,33 millioner i samme periode. Samtidig forventes det at antallet norskfødte med to innvandrerforeldre vil nesten doble seg fra rundt 221 000 i dag til omtrent 430 000 i 2050.
En eldre og mer mangfoldig befolkning
Den norske befolkningen vil ikke bare bli større og mer mangfoldig, men også betydelig eldre. Antallet personer over 80 år vil mer enn dobles innen 2050, og utgjøre nesten én million innen 2100. Andelen eldre vil også øke dramatisk, fra dagens 4,6 prosent til nesten 10 prosent i 2050 og over 15 prosent innen 2100.
Historiske paralleller og fremtidige utfordringer
Denne demografiske utviklingen har få historiske paralleller i norsk sammenheng, med unntak av folkevandringstiden. Til sammenligning har USA, ofte sett på som innvandringslandet fremfor noen, i dag 12,5 prosent utenlandskfødte i befolkningen, mens Norge allerede ligger på 17 prosent og forventes å øke ytterligere. Debatten om innvandring i USA har bidratt til betydelig politisk polarisering og populariteten til ledere som Donald Trump. Spørsmålet er om Norge vil møte lignende utfordringer.
Les mer: Viktor Orbán: Det pågår en befolkningsutskifting i Europa
Libanon trekkes frem som et eksempel på hva som kan skje i et land hvor den opprinnelige majoritetsbefolkningen mister kontrollen. Den siste folketellingen i Libanon ble gjennomført i 1932, da de kristne utgjorde omtrent 50 prosent av befolkningen. Etter å ha mistet sin majoritetsstatus rundt 1970, har landet opplevd flere borgerkriger og betydelig utvandring skriver KNK i Inyheter
Tvilsomme forutsetninger
SSBs prognoser forutsetter at innvandringen vil avta betydelig og at ingen nye innvandringssjokk, som flyktningekrisen i 2015 eller dagens situasjon i Ukraina, vil inntreffe igjen. Disse forutsetningene anses av mange som tvilsomme, og det er frykt for at norske politikere styrer mot en fremtid hvor etniske nordmenn vil være i mindretall.
Rapporten har vekket bekymringer om Norges fremtid som en homogen nasjon, og noen mener det er på tide å ta grep for å sikre bevaring av den norske etniske gruppen.