Insekter som proteintilskudd er dårlig butikk
Image by Alexandra_Koch from Pixabay

Insekter som proteintilskudd er dårlig butikk

Det har lenge pågått en lobbyvirksomhet om å bytte ut kjøtt med insekter. Denne er drevet bl.a. gjennom FN, EU og WEF.

Mennesker har overlevd i millioner av år på kjøtt og fisk før jordbruk kom for ca. 12.000 år siden.

De foreløpige anbefalingene fra de høye herrer, er å bytte ut kjøtt med påstått miljøvennlige jordbruksprodukter, lab-dyrket kjøtt og insekt-basert protein. Derfor har mange entreprenører kastet seg inn i kampen om å tidlig produsere bl.a. melorm, gresshopper og sirisser.

I Phnom Penh tilbyr restauranten, Friend’s, deg muligheten til å prøve en burger … laget av insekter.

Silkeormkokonger, gresshopper og en fugleedderkopp. Dette er de originale ingrediensene som denne restauranten tilbyr i sin vegetarburger med sopp og svart bønnebiff.

Foodtech-selskapet Tebrito satset på insekter: slått konkurs

Dalarna, Sverige – Det innovative foodtech-selskapet Tebrito, kjent for å dyrke melorm som et alternativt protein, har erklært seg konkurs. Dette kommer som en stor overraskelse for mange i bransjen, som hadde store forhåpninger til selskapets potensiale for å revolusjonere matproduksjon med bærekraftige løsninger.

Tebrito ble etablert i 2016 av Nils Österström og Åsa Martén. Selskapet har arbeidet med å dyrke melorm som et proteinrikt matalternativ med betydelig lavere karbonutslipp, sammenlignet med tradisjonelt kjøtt. Gjennom årene har Tebrito klart å hente inn 45 millioner svenske kroner i kapital for å utvikle og markedsføre sine produkter. Selskapet ble ansett som en pionér innen foodtech-bransjen, spesielt etter at det svenske Livsmedelsverket godkjente melorm som matvare for litt over tre år siden. Denne godkjenningen ble sett på som en betydelig milepæl og ga håp om kommersiell suksess for selskapet.

Nils Österström uttrykte i et intervju med Dagens Nyheter (DN) i fjor optimisme for fremtiden, og var overbevist om at insektene en dag ville bli å finne på supermarkedshyllene. “En dag kommer vi dit. Akkurat nå er det mye som skjer i kulissene. Det tar tid å skape en stor nok produksjon, å utvikle selve produktet og markedsføringen, og å få alle godkjenninger”, sa han til avisen.

Tebritos konkurs kommer på et ubeleilig tidspunkt, bare uker etter at andre selskaper innen alternative proteiner, som Mycorena, også har møtt samme skjebne. I juni ble også den vertikale dyrkeren, Grönska, slått konkurs. Sommerferien har vist seg å være en vanskelig tid for å sikre nødvendig kapital, noe som delvis kan forklare bølgen av konkurser i bransjen.

Tebrito rapporterte en omsetning på 531 000 SEK i 2023, men hadde et betydelig underskudd på -13,6 millioner SEK. Til tross for at selskapet hentet inn 4,1 millioner svenske kroner i kapital i juni i fjor, var dette ikke nok til å holde driften gående. Almi Invest er oppført som den største eksterne investoren i selskapet, ifølge eierdatabasen Eivora.

Her i Norge har Invertapro satt seg mål om å produsere 70 tonn larver i uken i 2025:

Insekter påståes å styrke immunforsvaret

Invertapro har solgt produktene sine siden 2017 – til butikker, restauranter, arrangementer, skoler og opplæring innen bærekraft og sirkulærøkonomi.

– En viktig del av prosessen er å lære folk hvordan produktene kan brukes, for eksempel til å lage vafler, taco og smoothie, sier Ringheim. Her kommer hans poeng om å normalisere bruken av insekter og larver inn.

Forskning viser at vi må doble matproduksjonen frem mot 2050 for å kunne mate alle på jorden. Dersom dette skal kunne foregå på en bærekraftig måte, må vi begynne å se på alternative kilder til protein. Insekter er en lovende mat- og proteinkilde for både mennesker og dyr – i tillegg bidrar de til å styrke immunforsvaret.

Connectvest

Norgesgruppen investerer i Invertapro

Gründer Alexander Solstad Ringheim har sammen med sitt team produsert larver – melbillelarver – på Voss siden 2016. Pilotanlegget på 1000 m2 med roboter og maskiner som fôrer og sorterer larvene, skal nå oppgraderes til en fullskala fabrikk. Med seg har han svært viktig erfaring innen produksjon, teknologi og marked for insekter, og nå også en sterk industriell partner i NorgesGruppen.

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.