Trenere på Norway Cup advarer etter en serie med barneran: – Dropp merkeklær og gå samlet
KI-generert illustrasjonsbilde. Fire barneranere i Oslo.

Trenere på Norway Cup advarer etter en serie med barneran: – Dropp merkeklær og gå samlet

Norway Cup, verdens største fotballturnering for barn og unge, har blitt preget av flere ran denne uken. Foreldre og trenere oppfordrer nå spillere til å unngå merkeklær, dyre klokker og ringer for å redusere risikoen for å bli utsatt for kriminalitet.

Med unge fotballspillere fra 30 nasjoner til stede i Oslo, gjør arrangørene sitt ytterste for å sikre deltakernes trygghet. Likevel har flere spillere fått beskjed om å være ekstra forsiktige etter flere ran, inkludert et ran på dagtid tirsdag.

– Man passer på å ikke ha på merkeklær og unngå visse områder for å unngå at noe lignende skal skje med deg, sier Sindre Svee, en spiller fra Trøndelag som deltar på Norway Cup med laget Malvik/Hommelvik til NRK.

Les mer: Møt kvinnene bak Aftenposten Juniors historeforfalskning

Sindre uttrykker sin bekymring over at ran kan skje midt på dagen og stiller spørsmål ved sikkerheten i byen. Laget hans har også innført en regel om å alltid gå sammen fire og fire for å redusere risikoen.

– Det er større sjanse for at det skjer noe om man går alene, sier han.

Økt forekomst av ran

Politiet bekrefter at det har vært flere ran mot Norway Cup-deltakere denne uken. Blant annet ble en ungdom ranet mandag kveld og frastjålet et Louis Vuitton-belte, en blå jakke og en Gucci-caps.

– Dessverre er merkeklær trekkfaktor for å bli stjålet fra. Det er helt forferdelig, sier innsatsleder i Oslo politidistrikt Tore Barstad.

Barstad understreker viktigheten av at voksne tar mer ansvar og griper inn når slike situasjoner oppstår.

– Gå sammen og ta ansvar. Det er en 15-åring som står der, sier han til NRK.

Les mer: Mann pågrepet med kniv i Bodø

Forebyggende tiltak

Jonas Nikolai Nilsen, som også spiller for Malvik/Hommelvik, beskriver hvordan han har blitt instruert til å kle seg under turneringen.

– Gå i kampklær og treningsutstyr. Når jeg er på sletta får jeg ikke lov å ha på merkeklær, klokker og ringer, sier han.

Foreldre og trenere har innført disse reglene for å forhindre at spillerne blir ranet.

– Det er ikke en veldig trygg by, ikke tryggeste i Norge i hvert fall, sier 15-åringen.

Til tross for bekymringene fortsetter fokus å være på fotballen.

– Det går jo så bra på fotballfronten, så det er der hovedfokuset er, smiler Nilsen.

Svee er enig og legger til at de fortsatt nyter hovedstaden.

Les mer: Den store befolkningsutskiftningen intensiveres i Norge

Norway Cup samarbeider tett med politiet

Øystein Sundelin, daglig leder for Norway Cup, påpeker at ytterligere sikkerhetsråd bør komme fra politiet, ikke arrangørklubben. Han understreker at Norway Cup tar ansvar for sikkerheten på Ekebergsletta og skolene der deltakerne sover.

– Vi syns det er kjempeleit at det er deltakere som utsettes for ran i Oslo. Vi gjør vårt beste for å sørge for at dette er et trygt sted å være og at deltakerne kan nyte denne uken, sier han.

Norway Cup opprettholder et tett samarbeid med politiet og vil følge deres råd for å øke sikkerheten for alle deltakere.

Etnisk komponent

Det er offentlig kjent at de som gjennomfører barneran hovedsaklig er andregenerasjonsinnvandrere mens ofrene er etnisk norske barn. I en uttalelse til Nettavisen gav statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) følgende begrunnelse:

– Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn. Det er folk som kommer fra den bakgrunnen uten å bli kriminelle – det er ikke det. Men det er en påminnelse om at en god barndom varer hele livet. Og det gjør også en dårlig en.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.